ATHENE - Te laat aan het schaakbord verschijnen uit een oogpunt van psychologische oorlogsvoering is er binnenkort niet meer bij. Ook verslapen gaat niet meer. Wie er aan het begin van de partij niet is, krijgt meteen een nul.

De wereldschaakbond FIDE voert deze opmerkelijke maatregel per 1 juli in. Dat is een kleine revolutie in de schaaksport, aangezien te laat komen er helemaal bijhoorde. In elk belangrijk toernooi en in elke match van belang kwam het voor. Sommige topspelers maakten er een hele show van. Van later aan het bord verschijnen dan de tegenstander ging de suggestie van macht uit. Tot nu toe was een uur de limiet voor te laat verschijnen.

Op de schaakolympiade in Dresden hanteerde de FIDE onlangs de regel al om de effecten te bestuderen. Het leidde tot de nodige commotie. Zo werd voor een schaker de partij verloren verklaard omdat hij nog achter zijn stoel stónd in plaats van achter het bord zát. Een speler die zijn pen was vergeten en bij de ene arbiter er eentje ging lenen, kreeg bij terugkeer aan het bord van een andere scheidsrechter een nul omdat de partij inmiddels was begonnen.