LOS ANGELES - Het was natuurlijk meer dan een gewone wedstrijd in het reguliere seizoen. Het was voor de Los Angeles Lakers de eerste kans om revanche te nemen voor het verlies in de NBA Finals van afgelopen seizoen tegen de Boston Celtics. En dat lukte. Het werd 92-83.

De beslissing viel pas in de laatste minuten. Verantwoordelijk daarvoor was Pau Gasol (foto). De Spanjaard maakte in moneytime zeven punten en had een cruciaal block op Ray Allen, de schutter van de Celtics.

Het verlies betekende voor de NBA-kampioen het einde van een indrukwekkende reeks van negentien overwinningen op rij, de op drie na langste streak in de geschiedenis van de NBA.

Duizendste zege
Maar het was ook een bijzondere dag voor Lakers-coach Phil Jackson. Voor hem was het de duizendste overwinning als hoofdcoach in iets meer dan zeventien seizoenen. De 63-jarige Jackson heeft nu een record van 1000-423 en is de zesde, die de mijlpaal van duizend bereikt. Hij deed dat sneller dan wie ook. Pat Riley had er destijds elf wedstrijden meer voor nodig.

De Lakers hadden het grootste deel van de wedstrijd een voorsprong, die halverwege het tweede kwart - na twee vrije worpen van Sacha Vujacic - maximaal tien punten bedroeg: 39-29.

De Celtics kwamen echter terug en het werd bloedstollend spannend in het Staples Center van Los Angeles. Met nog drie punten te gaan was het gelijk: 81-81.

Maar toen was daar Pau Gasol. Eeerst met een keurig schot (assist Kobe Bryant), toen met een hookshot (assist weer Bryant) en vervolgens met een score plus bonus. Alleen Kevin Garnett kon die reeks onderbreken: 88-83.

De definitieve beslissing kwam daarna ook op naam van Gasol met een block op Ray Allen. De lange Spanjaard sloot af op 20 punten. Kobe Bryant had er 27. Namens Boston had Kevin Garnett er 22 en Paul Pierce 20. Volgende afspraak tussen de grootmachten: 5 februari in Boston.