OKLAHOMA CITY - Er was afgelopen zomer een ware uittocht van NBA-spelers, die over het algemeen net de top niet haalden, naar Europa. Met name de oliedollars in Rusland vonden gretig aftrek. De bomen groeiden bij de vroegere communisten tot in de hemel.

Ook voor Nenad Krstic, de Servier van de New Jersey Nets. Hij koos voor Rusland en ging spelen voor Triumph Lvubertsy. Maar de kredietcrisis heeft Rusland harden geraakt dan welk land ook. De olieprijs stortte naar beneden en de super-miljonairs werd 'gewone' miljonairs.

Het gevolg was dat diverse clubs in de zo rijk bedeelde Russische competitie in de problemen kwamen. Het vertrek van Krstic uit Rusland zou echter niets te maken hebben met het geld, want dat zat wel goed.

Hij wilde gewoon weer graag in de NBA spelen. In vrijwel alle contracten van ex-NBA'ers in Europa staat dat een terugkeer altijd mogelijk is en dat het contract dan verbroken kan worden.

Dat gebeurde ook met de overeenkomst van Nenad Krstic bij Lvubertsy. Hij kon terecht bij de Oklahoma Thunder. Daar gaat hij dan ook vrijwel zeker spelen. 'Vrijwel zeker', omdat zijn free-agentrechten nog altijd bij de New Jersey Nets liggen.

Die club heeft nog tot en met 28 december de tijd om het aanbod van de Thunder te evenaren. Maar dat zal niet gebeuren, omdat het roster van de Nets vol zit met vijftien spelers en ze geen speler zullen wegsturen in ruil voor Krstic.