AMSTERDAM - Bij Kerstmis hoort een beetje glamour en glitter. In de AHBW wordt dat letterlijk neergezet met tien 'lekkere dingen' uit Chicago, maar ook in sommige wedstrijden. Die van Nederland woensdag tegen Capitanes de Arecibo bijvoorbeeld.

Het mocht, zeker in de tweede helft, gerust een galavoorstelling worden genoemd, wat de ploeg van Gadi Kedar op het parket in Sporthallen Zuid legde. De ene aanval was nog mooier dan de andere en de vooraf favoriet geachte Puertoricanen werd compleet afgedroogd: 90-69.

Vooral de volgers van Oranje, die de ploeg de laatste jaren veel hebben zien spelen, wreven hun ogen uit. En het zou een goede zaak zijn geweest, wanneer er een aantal eredivisiecoaches op de tribunes zou hebben gezeten.

Het beste uit zichzelf
Als ze speeltijd krijgen en niet bij het eerste het beste foutje soms naar de kant worden gehaald, blijken sommige spelers het beste uit zichzelf te kunnen halen. Arvin Slagter speelde bijvoorbeeld beter dan hij ooit deed in dienst van Oranje en misschien zelfs wel zijn huidige club Bergen op Zoom.

Terecht werd hij dan ook uitgeroepen tot 'Man of the Match' met 13 punten 11 rebounds en 7 assists. De 23-jarige guard, die zijn opleiding kreeg in Rotterdam en zijn coach volgde naar West-Brabant, speelde een heerlijke wedstrijd.

Dat gold voor meer spelers. In elk geval voor de hele basisvijf, zoals die voor dit toernooi vaststaat. Peter van Paassen, Robert Krabbendam, Stefan Wessels en Rogier Jansen voelden zich met Slagter kennelijk kiplekker, nu zij niet in dienst hoeven te spelen van Amerikanen.

Benny the Bull

Benny the Bull, de mascotte van de Chicago Bulls, zorgt voor veel vermaak.

Niet compleet
Arecibo stond er bij en keek er naar. De Puertoricanen werden als favoriet gezien, maar kunnen dat nog niet waarmaken. Deels begrijpelijk, omdat de ploeg niet compleet naar Nederland kwam. Twee bepalende Amerikanen kregen de kans thuis Kerstmis te vieren.

Tot de rust konden ze het allemaal nog wel bijbenen en hadden zelfs een lichte voorsprong, toen de vloer werd vrijgemaakt voor een spetterende kerstshow van de Luvabulls: 39-42.

Of ze stiekum hadden staan gluren naar het optreden van de tien 'Santa's Little Helpers' is niet duidelijk, maar dat er iets in de koppen vervolgens fout ging wel. Als een stoomwals rolde de Nederlandse ploeg over Arecibo heen.

Het hoge tempo dat Oranje draaide was de mannen van het Caribische eiland te veel. Aan het einde van het derde kwart tekende de Nederlanbdse overwinning zich al af en was Peter van Paassen de primus inter pares met twintig punten en acht rebounds: 67-59.

Applauswissel
Was dat nog een stand met mogelijkheden van de onderliggende ploeg, vijf minuten later kon Oranje-coach Kedar beginnen met het terugtrekken van de kernspelers voor een applauswissel en mocht de 'second unit' het verder afmaken: 90-69.

Er moet nog een aantal wedstrijden in de poule worden gespeeld, maar het ziet ernaar uit dat Oranje zich gaat plaatsen voor de kruisfinales en dat is vooralsnog de grootste verrassing van de AHBW tot nu toe.