AMSTERDAM – De AmsterdamHaarlemBasketballWeek (AHBW) en de sterke Israëlische teams lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als het aan de organisatie ligt is de traditie dat er vrijwel altijd een team uit het land aanwezig is dan ook nog lang niet ten einde. “Nederlandse teams kunnen alleen maar leren van wedstrijden tegen zulke goede tegenstanders.”

Dat de clubs uit het op basketbalgebied hoog aangeschreven land graag in Nederland spelen kent een opmerkelijke oorsprong.

"Begin jaren tachtig was het voor Israëlische teams moeilijk om internationale wedstrijden te spelen omdat de staat op veel plaatsen geboycot werd. In Nederland deed men minder moeilijk," zegt de voorzitter van het organisatiecomité Frank Voskuilen.

Eeuwig dankbaar
Toen Hapoel Tel Aviv in 1984 naar Nederland kwam bleken er hier echter ook mensen tegen hun komst te zijn. "De eigenaar van het hotel waar Tel Aviv verbleef maakte duidelijk antisemitische opmerkingen naar de gasten. Ik heb er toen meteen voor gezorgd dat het team ergens anders kon verblijven. Manager Avram Plada was mij daar zo dankbaar voor dat hij beloofde er alles aan te doen om altijd een Israëlisch team op de AHBW te laten spelen. Hij heeft tot vandaag de dag woord gehouden," vervolgt Voskuilen.

Zvi Sherf
De belofte van Plada leidde er toe dat het toernooi het sinds de eerste editie in 1982 slechts één keer zonder Israëliërs moest zien te redden en ook dit jaar is er weer een team aanwezig. De nationale selectie die vooral bestaat uit jonge spelers, doet in Amsterdam na twee verloren finales op rij wederom een gooi naar de hoofdprijs. Het team staat onder leiding van de 57-jarige basketballegende Zvi Sherf die voor de vijfde keer aanwezig is als coach. Ondanks dat de AHBW geen toptoernooi is gaf hij eerder al eens aan erg veel van het toernooi te houden.

Geen probleem
In de eerste wedstrijd moeten de Israëliërs het opnemen tegen het Amerikaanse Collegeteam Francis Marion University. Normaal gesproken mag dit voor de talenten van Sherf geen probleem zijn waardoor de verwachtingen voorafgaand aan de wedstrijd niet al te hoog gespannen zijn. Het publiek in de Sporthallen Zuid ziet dan ook al snel dat Israël geen moment in de problemen komt. De mannen van Sherf denderen kinderlijk eenvoudig over de Amerikanen heen: 104-72.

Ondanks de eenvoudige overwinning is Sherf duidelijk geen trainer die het spelletje rustig achterover geleund kan volgen. De coach die eerder al grote teams als het Griekse PAOK Saloniki onder zijn hoede had, staat zijn team druk gebarend aanwijzingen te geven. Zelfs als de overwinning al bijna niet meer kan ontgaan kan de bondscoach zich verschrikkelijk opwinden als zijn spelers fouten maken.

Leren
De zege op Francis Marion is voor Israël een goed begin van het toernooi waarin het sowieso nog uitkomt tegen het Kazakstaanse Astana Tigers en het Amsterdam van de eveneens Israëlische trainer Arek Shivek. De wedstrijd tegen de hoofdstedelingen is precies de reden waarom men van de organisatie zo blij is met de structurele komst van de teams. "Het niveau daar ligt gewoon een stuk hoger dan hier in Nederland. Onze teams kunnen zich in de wedstrijden tegen zulke tegenstanders alleen maar verder ontwikkelen en dus heel veel leren," aldus Voskuilen.