AMSTERDAM - Een lach kan er nog steeds van af bij Gert-Jan Poortman. De voordekker van Delta Lloyd zag de afgelopen week lijdzaam toe hoe zijn boot met een gebroken kielbevestiging de derde etappe van de Volvo Ocean Race moest uitvaren.

"Het ongeluk gebeurde al vrij vroeg in de wedstrijd," blikt Poortman terug op het incident. "We kenden een moeizame start van deze etappe. In de rit van Kaapstad naar Kochi (India) eindigden we na een heroïsch gevecht als zesde. De bemanning had een goed gevoel overgehouden aan deze race en wilde deze stijgende lijn doorzetten."

Veel snelheid
"Helaas liep het anders. De start was totaal niet zoals we verwacht hadden en al snel bevonden we ons achterin de groep," gaat de montere voordekker verder.

"We gaven het niet op en de dagen erna begon het te lopen. We maakten veel snelheid en zagen op ons positierapport (hier staat aangegeven waar de andere boten liggen, red.) dat we inliepen op onze concurrenten."

Noodlot
Toen sloeg het noodlot echter toe. "Op een gegeven moment hoorde ik een enorme knal. Het eerste wat door mijn gedachten schoot, was dat de mast was gebroken. Ik haastte me meteen naar het dek en zag deze gelukkig nog overeind staan. Na wat speurwerk bleek dat onze kielbevestiging was gebroken."

Einde wedstrijd dus voor Delta Lloyd. Het schip kon de etappe wel met één kiel vervolgen, maar een goede eindklassering zat er niet meer in voor de boot van schipper Roberto Bérmudez de Castro. Poortman: "Dat was mentaal erg zwaar. We trainen 24 uur per dag voor deze race en dan is de etappe al na vier dagen over. Al ons harde werken was dus voor niets."

Aankomst
Toch lieten de zeilers het er niet bij zitten. Met maximale inspanning wist de Nederlandse boot woensdagochtend alsnog de haven van Singapore te bereiken. Als laatste, dat wel. Maar daar heeft de bemanning nu even maling aan. "Het belangrijkste was dat we voor Kerst zouden aankomen. Dat is gelukt. Nu kunnen we enkele dagen uitrusten en ons dan gaan voorbereiden op de volgende etappe."

"De stijgende lijn hebben we namelijk toch te pakken. Ik weet zelfs zeker dat als we geen technische problemen hadden gehad dan was een podiumplek zeker mogelijk geweest. En als ik eerlijk ben dan hadden we zelfs kans op de eerste plaats. Maar ja, dat moet de volgende ronde dan maar gebeuren."