AMSTERDAM - Arik Shivek, coach van landskampioen Amsterdam, kon met een gerust hart toezien hoe zijn beste Nederlandse spelers in dienst van Oranje hun kwaliteiten toonden in de AHBW.

Het restant van het Amsterdamse team was sterk genoeg om het modale Kazachstaanse Astana Tigers te verslaan: - . De nationale ploeg slaagde er - na de stunt van een dag eerder tegen Den Bosch - niet in opnieuw te winnen.

Dat mocht ook niet worden verwacht, want de ploeg van Shiveks landgenoot Gadi Kedar stond tegenover de kampioen van het toernooi in 2007, het zeer sterke Minas Tenis Clube uit Bela Horizonte in Brazilië. Het werd uiteindelijk 54-64.

Luvabulls in de AHBW
Het oog wil ook wat in de AHBW. Bij de Chicago Luvabulls kom je ogen tekort...

Minder verzorgd
Nederland speelde een stuk minder verzorgd basketbal dan in de eerste wedstrijd. In de rebound moest vrijwel alles komen van het Amsterdamse koningskoppel Peter van Paassen-Robert Krabbendam. Liefst 22 keer balverlies, waarvan negen keer door een loopfout, deed de zaak ook al geen goed.

De Brazilianen kwamen weliswaar ook op 22 turnovers uit, maar dat ligt een beetje opgesloten in het type spel van de Zuid-Amerikanen, die graag snel en nogal riskant aanvalsspel tonen.

Evenals op de eerste twee dagen was het aantal driepunters erg laag. Logisch, want er wordt in de AHBW geëxperimenteerd met ondermeer een driepuntslijn op NBA-afstand, een halve meter verder dan gebruikelijk. Die nieuwe lijn wordt vanaf 2010 ingevoerd, maar zit natuurlijk nu nog niet in de routine van de schutters.

Schade te overzien
Ondanks het verschil in individuele klasse bleef Nederland aardig in de buurt van Minas Tenis. Bij de rust was het 28-30 en ook na dertig minuten was de schade nog te overzien: 40-47.

In het laatste kwart kroop Oranje nog wat dichterbij, maar bij 48-51 nam Sukatzky, de assistkoning van de Brazilianen (negen stuks nu weer), het voortouw en gaf Nederland de nekslag: 48-57.

Het werd uiteindelijk 54-64 met aan Brazliaanse zijde Shipp als topscorer met 20 punten. Voor Oranje kwamen Van Paassen (18) en Krabbendam(18) in de dubbele cijfers. Beiden hadden acht rebounds.

AHBW08-Victor Thomas

Victor Thomas (9): Man of the Match tegen Astana Tigers

Amsterdam-Astana Tigers
De tweede wedstrijd van de derde speeldag, die tussen Amsterdam en Astana Tigers, leek een gemakkelijke prooi te worden van de Nederlandse kampioen, maar dat pakte in de slotfase anders uit.

Amsterdam teerde lang op de snelle start, die een 28-15 voorsprong na het eerste kwart opleverde. Ook toen Astana daar in het derde kwart vijf punten vanaf snoepte was er nog niets aan de hand.

Op 3:40 van het einde stond er nog altijd een redelijke voorsprong op het scorebord voor de ploeg van Arik Shivek, maar die verdween sneller dan sneeuw voor de zon. Met nog 27 seconden te spelen was het opeens 62-61 en moest Amsterdam alle zeilen bijzetten om die score over de streep te trekken. Dat lukte.