GIETEN - Arts Berend Nikkels van ex-atleet Simon Vroemen heeft een kort geding aangekondigd tegen de Dopingautoriteit. De voormalige steepleloper bevestigde dinsdag een bericht hierover in NRC Handelsblad.

Nikkels is van mening dat in het onderzoek naar de gebeurtenissen rond Vroemen op de Europese titelstrijd in 2006 door de Nederlandse antidopinginstantie volledig wordt voorbijgegaan aan de verklaringen van hemzelf en toenmalig teamarts Peter Vergouwen.

De Dopingautoriteit stelde vrijdag in een rapport dat Vroemen in Göteborg zichzelf minimaal één en mogelijk twee keer een infuus zou hebben toegediend. Volgens de instantie ontbrak de medische noodzaak en de toestemming daarvoor en overtrad Vroemen dus de dopingregels.

Strafbaar
Nikkels vecht de conclusies van het rapport aan op medisch inhoudelijke gronden. In zijn ogen is de Dopingautoriteit zelf strafbaar. "Ik heb hier geen bemoeienis mee", reageert Vroemen dinsdag op het nieuws. "Ik heb Berend wel toestemming gegeven de zaak te starten. Dit is ook een zaak voor artsen. In het hele rapport zijn de verklaringen van de artsen niet terug te vinden."

Vroemen heeft altijd gezegd dat hij het infuus in Göteborg nodig had omdat hij ziek was geworden door een voedselvergiftiging. De Dopingautoriteit heeft de strafrechtelijke kant van de affaire-Vroemen in 2006 overgedragen aan de internationale atletiekfederatie IAAF.

Gestopt
Vroemen zelf stopte dit jaar, nadat hij in Cottbus (juni) de olympische limiet voor Peking had gelopen maar bij een controle positief werd bevonden. Die zaak loopt ook nog.