NIEUWEGEIN - Craig Montvidas keert terug als bondscoach van de Nederlandse softbalsters. De 58-jarige Amerikaan is de opvolger van Liz Kelly, die de functie sinds 2005 bekleedde en Oranje naar de Olympische Spelen in Peking bracht. Daar had Nederland heel weinig succes.

Montvidas had eind jaren negentig de Nederlandse vrouwen al drie jaar onder zijn hoede. Hij heeft nu een contract voor vier jaar getekend.

De nieuwe bondscoach was in Nederland ook jaren actief als honkballer en clubtrainer. Na zijn periode als bondscoach in Nederland (1996-1999) hielp hij de softbalsport in Griekenland verder opzetten. Sinds 2003 was hij tot vorig jaar manager van de nationale ploeg van Groot-Brittannië.

De Nederlandse honk- en softbalbond (KNBSB) maakte na de Spelen van Peking al bekend dat het contract met Liz Kelly niet zou worden verlengd. Oranje won in Peking slechts één duel. Met de komst van Montvidas wil de bond een nieuwe weg inslaan. Het terughalen van de Europese titel is volgend jaar het eerste doel.