AMSTERDAM - Charlotte van Gils behoort tot de beste slopestyle snowboardsters in Nederland. NUsport interviewde de 22-jarige Amsterdamse.

De voormalig turnster heeft zich toegelegd op de slopestyle.  In deze discipline beoordeelt een jury de totale run. De run bestaat uit een aantal sprongen en een aantal andere ‘tricks' op bijvoorbeeld boxen en rails. Hierbij wordt gekeken naar creativiteit, moeilijkheidsgraad, stijl en ‘totale flow' van de run.

Strakke turnpakjes
"Ik turnde al mijn hele leven. Toen ik de indoorhal snowplanet ontdekte en daar eens de jump (schans, red.) uitprobeerde was ik meteen verkocht. Ik vond de sfeer van het snowboarden zo relaxed. Daarnaast was het ook heel fijn om de strakke turnpakjes in te ruilen voor lekkere wijde snowboardkleren."

Voordelen en nadelen
Buitenstaanders denken vaak dat de 22-jarige een groot voordeel heeft van haar turnachtergrond. Zelf is ze er nog niet over uit. "Aan de ene kant is je coördinatie een stuk beter dan van de meeste mensen die geen turnachtergrond hebben. Het helpt je bij je spins (draaiingen om de as, red.) en de flips (salto's, red.). Bovendien heb je vaak ook een betere balans."

"Het nadeel van een turnachtergrond is dat je gewend bent om veel vanuit je armen te werken. Bij elke salto die je in het turnen springt gaan eerst je armen omhoog. Dit is nou net iets wat je met boarden absoluut niet wilt."

Wonen in de V.S.
Van Gils verblijft momenteel in de Alpen, waar ze zich voorbereidt op de Burton European Open. In januari zal ze in het Zwitserse Laax deelnemen aan dit prestigieuze freestyle evenement. Daarna vertrekt ze weer naar de Verenigde Staten. Haar thuisbasis in de winter ligt in het Amerikaanse Breckenridge.

"Vorig jaar ben ik naar Breck gegaan met het idee dat ik hier maar drie weekjes zou blijven. Aan het eind van die drie weken was net alles open. Ik heb toen besloten langer te blijven. In Breck heb ik ook mijn vriend ontmoet. Hij woont daar. Intussen ben ik al ruim een jaar samen met hem."

"In de zomer snowboard ik voornamelijk indoor. Ik ga dan ook een paar weken naar een gletsjer in Europa. Daarnaast probeer ik 's zomers zoveel mogelijk voor mijn studie aan de ALO te doen.  Ik moet voornamelijk veel stages lopen."

Beste halfpipe ter wereld
Van Gils geniet met volle teugen van het leven in de Verenigde Staten. "Het fijne aan Breck is dat je weet dat er altijd een goed funpark wordt neergezet. De kickers (schansen, red.) kloppen altijd. Als er iets niet goed is worden ze meteen verbeterd of dicht gegooid. De halfpipe in Breckenridge wordt als één van de besten ter wereld beschouwd!"

Olympische Spelen
Haar hoofddoel is vooral veel plezier te hebben in het snowboarden en dat straalt de goedlachse snowboadster uit. Dit jaar wil ze haar 720's (twee draaiingen om de as, red.) en gegrabte backrodeo 7 (salto met draaiing waarbij je het board met één hand vast pakt, red.) op grote schansen perfectioneren.  Olympische ambities heeft de slopestyle-ster niet.

"Mijn ‘ding' is voornamelijk slopestyle. Aangezien alleen halfpipe snowboarden  als olympische discipline geldt, denk ik dus nooit aan de Spelen."

© NUsport/ Roelien Luijt