AMSTERDAM - Het worden nog enkele eenzame uren voor de bemanning van Delta Lloyd. De Nederlandse boot is als enige deelnemer in de derde etappe van de Volvo Ocean Race nog niet aangekomen in Singapore. Toch blijft het humeur op het vaartuig goed.

"De bemanning kijkt eigenlijk vooral uit naar al het lekkers dat op ons te wachten staat bij de finish," meldt navigator Matthew Gregory. "We moeten bij de eindstreep nog drie uur varen met een motorboot naar de haven dus iedereen hoopt dat we ons tijdens die trip kunnen volstoppen met lekkere dingen."

Het Nederlandse vaartuig komt hoogstwaarschijnlijk binnen 24 uur aan in Singapore. "We gaan in ieder geval in een rechte lijn naar onze eindbestemming. We varen acht knopen en eindelijk hebben we de wind in de zeilen," besluit Gregory.

Windarm gebied
Dat was tijdens de etappe toch anders. Toen kwam de boot van schipper Roberto Bérmudez de Castro, die de Ier Ger O'Rourke verving, meer dan eens in windarm gebied terecht. Daardoor moest Delta Lloyd eigenlijk al vanaf de start in Kochi (India) alle zeilen bijzetten om de andere deelnemers niet uit het oog te verliezen.

Halverwege kende het schip eindelijk een succesje. Voor het eerst wist Delta Lloyd de laatste plaats af te staan (aan Team Russia). Het geluk was echter van korte duur. Een gebroken kielbevestiging wierp de zeilers rond de Golf van Bengalen weer terug naar de achtste positie.

Ronddobberen
De Nederlandse boot moest daarna lijdzaam toezien hoe het gat met de andere zeilboten toenam. De achterstand werd zo groot dat de overige zeven deelnemers maandag al aankwamen terwijl Delta Lloyd nog ronddobberde op zee.

Nadat Telefonica Blue deze etappe op zijn naam schreef voor Puma Racing, Ericsson 3 en Ericsson 4 kwamen in de loop van die dag ook Telefonica Black, Green Dragon en Team Russia binnen.

Verwacht wordt dat de rode lantaarndrager woensdag vroeg in de ochtend de haven van het Aziatische land aandoet.