LONDEN - Remco van Eijden heeft zich in het Londense Alexandra Palace gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap darts van de profbond PDC. De Nederlander won zondagavond in de voorronde - een 'pauzenummer' tijdens het al begonnen echte toernooi - met 5-3 in legs van Anastasia Dobromislova.

De Russin is de eerste vrouw die een kans kreeg op deelneming aan het WK tussen de mannen. Dat gegeven prikkelde het luidruchtige publiek, dat duidelijk op de hand van Dobromislova was.

Hoofd koelhouden
Van Eijden moest drie legs prijsgeven, maar wist uiteindelijk het hoofd koel te houden. Hij speelt dinsdag in de eerste ronde tegen de Engelsman Tony Eccles.

Raymond van Barneveld kwam zondagavond wel al in de eerste ronde in actie. De Hagenaar bereikte zonder al te veel moeite de tweede ronde door in zijn openingspartij de Engelse qualifier Mark Stephenson in drie sets te verslaan: 3-0.

Driemaal 180
Pas in de slotfase had 'Barney', die de hogere scores noteerde en driemaal 180 gooide, enige last op de dubbels. Zijn opponent uit Newcastle kon daar echter niet van profiteren om te partij nog wat te rekken.