AMSTERDAM - Den Bosch presenteerde voorafgaande aan het seizoen een lijstje met doelstellingen. Daarop stond onder meer het winnen van de Amsterdam Haarlem Basketball Week. Maar na het eerste optreden is het twijfelachtig of dat gaat lukken.

De schuldige voor de misstap van Den Bosch, maandagavond voor slechts 800 toeschouwers in Sporthallen Zuid, moest niet worden gezocht bij de Bossche ploeg zelf. Nee, had speelde bij de tegenstander, de nationale ploeg van Nederland, die niet werd geacht een wedstrijd te winnen in het prestigieuze toernooi.

Maar dat pakte heel anders uit, omdat Peter van Paassen één van zijn beste wedstrijden ooit in dienst van de nationale ploeg speelde. Hij was niet zo maar een Soldaat van Oranje, hij was de Generaal van Oranje.

Na veertig minuten aantrekkelijk basketbal, waarvan Van Paassen er bijna 36 in actie kwam, stonden er 24 punten en 14 rebounds achter zijn naam. En wat nu eenmaal niet in de cijfers tot uiting komt: hij buffelde 36 minuten lang, was betrokken bij vrijwel elke aanval van deploeg en was in de meeste letterlijke zin de aanvoerder van Nederland.

Middelpunt
Waar hij bij zijn club Amsterdam, in overleg met coach Shivek, de laatste tijd wat minder wordt gebruikt, ziet bondscoach Gadi Kedar hem als het middelpunt van zijn team, zeker nu Francisco Elson er niet bij is.

Van Paassen startte in de wedstrijd met zijn twee clubgenoten Robert Krabbendam en Stefan Wessels, zodat er in elk geval een ingespeeld trio binnen de lijnen stond. Met Rogier Jansen als spelverdeler en Arvin Slagter als vijfde man, speelde Oranje goed en verfrissend basketbal.

Op een korte periode nam, aan het einde van het eerste kwart, stond Nederland de hele wedstrijd voor. Pas vlak voor tijd kreeg Den Bosch aansluiting, toen Kees Akerboom 74-76 scoorde. Robert Krabbendam (ook een double-double met 10 punten en 13 rebounds) tipte echter een missertje van Jansen binnen en toen Jansen zelf voor 74-80 zorgde, was de winst binnen. Het werd tenslotte 84-79.

Vals excuus
Een streep door de rekening van Den Bosch-coach Randy Wiel, die vermoeidheid als een vals excuus aangaf. Hij klaagde dat zijn ploeg een dag eerder nog voor de competitie had gespeeld. Maar ja, Den Bosch zelf programmeerde tenslotte het duel tegen Nijmegen op zondagmiddag. Bovendien hadden Van Paassen en zijn teamgenoten zondag de openingswedstrijd van de AHBW met Amsterdam gespeeld.

Eigenlijk hadden er ook twee spelers van Den Bosch zich dienen te melden bij bondscoach Kedar. Kees Akerboom en Marcel Aarts behoren tot de huidige selectie. Maar vanwege de wil de Week te winnen, mochten de twee niet. Tot groot onbegrip van Kedar.

Belangrijk
''Het nationale team is belangrijk. En als je dat een oefentoernooi speelt, dan moet je met de sterkst mogelijke ploeg kunnen spelen. Daarom hadden Akerboom en Aarts voor Nederland moeten spelen. En ook Ties Theeuwkens (Rotterdam, red). Hij mocht echter niet van zijn coach en zit nu thuis op de bank!''

Uiteraard was Gadi Kedar dik tevreden over het resultaat. ''We hebben maar één keer kunnen trainen en dan nog met zeven man, omdat de Amsterdammers met hun club mee moesten doen. Dan mag je niet verwachten dat het aanvallend allemaal goed gaat, maar er is hard gewerkt en verdedigen kun je altijd. Daarvoor hoef je niet te trainen.''