AMSTERDAM - Tennessee Titans heeft zich verzekerd van het thuisvoordeel in de play-offs. De ploeg won zondag thuis van Pittsburgh Steelers en heeft daardoor het beste winst-verlies record in de AFC conference van de NFL.

De NFL bestaat uit twee gedeeltes: de AFC- en de NFC-conference. Aan het eind van het reguliere seizoen spelen de zes beste teams van beide conferences de play-offs die uiteindelijk tot de grote finale, de Super Bowl, leiden.

De zes sterkste ploegen van de AFC maken dus onderling uit wie er naar de Super Bowl gaat en tegenover de winnaars van de NFC play-offs speelt.

Het team dat de meeste duels in het reguliere seizoen weet te winnen, mag als beloning daarvoor alle play-offwedstrijden in het eigen stadion spelen. De Super Bowl zelf wordt in een vooraf aangewezen stadion afgewerkt. Dit seizoen is dat het Raymond James Stadium van de Tampa Bay Buccaneers.

Titans
Met dertien overwinningen en slechts twee nederlagen zijn de Titans met nog één wedstrijd te spelen niet meer in te halen door de concurrentie in de AFC. De winst tegen directe concurrent Pittsburgh Steelers was daarbij van enorm belang, want de Steelers zijn op dit moment met elf winst- en vier verliespartijen de nummer twee van diezelfde conference.

Hoewel beide ploegen wel al voor de play-offs geplaatst waren, stond er dus nog voldoende op het spel. Het thuisvoordeel is met name vanwege de temperatuurverschillen van enorm belang. Een team als Indianapolis Colts is bijvoorbeeld gewend om in een stadion te spelen met gesloten dak. Die willen in december voor geen goud naar New England Patriots reizen, waar vaak centimeters sneeuw ligt.

Verdedigingen
De eerste drie kwarten ging de wedstrijd tussen Tennessee en Pittsburgh zoals verwacht gelijk op. Beide ploegen beschikken over een ijzersterke verdediging, waar vooral Steelers quarterback Ben Roethsilberger achter kwam.

Aan het eind van het eerste kwart rende de spelverdeler richting doelgebied van de Titans, maar werd zo hard getackeld dat hij even helemaal duizelig op de grond bleef liggen. Hij kon later wel gewoon doorspelen.

Pas in het laatste kwart namen de Titans afstand van de Steelers door twee touchdown van het inmiddels alom gevreesde running back duo Chris Johnson en LenDale White. Tennessee won de wedstrijd afgetekend met 31-14 en pakte zo het thuisvoordeel.