AMSTERDAM - De Chinese basketballer Yi Jianlian is ouder dan op zijn papieren staat. Dat meldt de Chinese editie van het tijdschrift Sports Illustrated.

Yi, die in de NBA uitkomt voor New Jersey Nets, is volgens de officiële gegevens in oktober 1987 geboren en dus 21 jaar oud. Volgens het tijdschrift is de basketballer echter drie jaar ouder.

In de Chinese media wordt al langer gespeculeerd dat Yi ouder is dan op zijn papieren staat, maar Sports Illustrated stelt nu bewijs te hebben gevonden in zijn inschrijving op de middelbare school.

Aanpassen geboortedata
Het aanpassen van geboortedata van veelbelovende sporters lijkt een wijdverbreid gebruik in China. Eerder deze maand gaf het Chinese ministerie van sport aan dat er in de Chinese basketbalcompetitie 36 spelers zijn van wie de geboortedatum is aangepast.

Sporters worden als jonger voorgesteld zodat ze langer aan jeugdtoernooien kunnen meedoen of meer kans hebben op een goed resultaat. Pas als sporters als volwassenen doorbreken op hoog niveau komen deze aanpassingen dan vaak aan het licht. Dat kan dan leiden tot boetes en schorsingen.

Turnsters
Voor de Olympische Spelen waren al enkele Chinese turnsters in opspraak. Zij zouden juist als ouder zijn gepresenteerd om aan de Spelen mee te mogen doen. De internationale turnbond FIG pleitte de turnsters na onderzoek overigens vrij. Wel loopt er nog een onderzoek naar de leeftijd van Chinese turnsters die meededen aan de Spelen van Sydney in 2000.