AMSTERDAM - Twee Latijns-Amerikaanse topteams hebben voor een mooie start van de 23e Amsterdam Haarlem Basketball Week gezorgd. De twee rivalen boden de 1200 toeschouwer een prima spektakel.

Als het Latijns-Amerikaanse gevecht tussen de Brazilianen van Minas Tenis en Capitanes de Arecibo uit Puerto Rico de opmaat is geweest voor de 23e AHBW, dan staat het publiek - 1.200 man sterk op de openingsdag - nog een heerlijke week te wachten. Minas Tenis, de winnaar van de Week in 2007, won met 69-66, maar het had net zo goed andersom kunnen zijn.

De twee ploegen hadden nog een appeltje - wat heet: zeg maar een hele kist appelen - met elkaar te schillen. Ze speelden samen in een voorronde-groep van de strijd om de Latijns-Amerikaanse clubtitel.

Doelgemiddelde
Door de onderlinge resultaten, waarbij het doelsaldo gelijk was, moest het doelgemiddelde de doorslag geven. Dat was met een verschil van slechts 0.0027 (27-duizendste punt dus) in het voordeel van Minas, dat zich daardoor plaatste voor de volgend jaar te spelen Final Four.

Capitanes diende protest in, omdat het verschil in de wedstrijd tegen Minas geen veertien, maar vijftien punten zou zijn geweest. Wordt dat toegewezen, dat gaat Arecibo wellicht alsnog naar het eindtoernooi.

Revanche
Reden genoeg dus voor een stevige revanche op de openingsdag van de AHBW. Het bleef sportief, maar het was een boeiend gevecht, waarbij er in de eerste helft nauwelijks onderscheid was: 13-14 en 30-32 in het voordeel van de Puertoricanen. In het derde kwart viel Minas terug en leek de wedstrijd naar Arecibo te gaan. Maar de flitsende guard Sucatzky was nog niet klaar. Hij trok zijn ploeg over het dode punt heen en op 2:25 van het einde naast Arecibo: 61-61.

De toeschouwers in Sporthallen-Zuid gingen er nog eens goed voor zitten. En terecht, want het slot was heerlijk. Er ging van alles mis, maar het bleef spannend. Ook na de fraaie onder-de-ring-door-score van Shipp voor 69-66. Arecibo kreeg nog twee kansen. Maar dat moest wel een driepunter zijn.

Experiment
En dat viel niet mee, want in het kader van een experiment met de nieuwe regels, die na 2010 ingaan, ligt de driepuntslijn een halve meter verder naar achteren. En dat leidde tot percentages van 22 en 33 procent, zoals Amsterdam en Francis Marion er samen ook maar zes van de 37 hadden gemaakt.

Het aardige van het systeem in de AHBW is dat de twee Latijns-Amerikaanse ploegen elkaar nog een keer kunnen tegenkomen. In de finale bijvoorbeeld en dat zou een mooi slotstuk zijn van de Week.

ahbw08 amsterdam-francis marion

Tamien Trent van Amsterdam tegenover Francis Marions Kendrick Robinson

Studenten
Daar zullen de studenten van Francis Marion College uit South Carolina zeker niet bij zijn. De vraag is of ze een wedstrijd zullen winnen. Het is een team uit de tweede divisie van de NCAA, de overkoepelende organisatie van de collegesport in de VS, en te zwak voor een toernooi als de AHBW.

Reden van hun komst is vooral het opnieuw opbouwen van de (goede) contacten met de NCAA, zodat er in de toekomst echte topploegen kunnen komen, zoals dat ooitmet North Carolina het geval was.

Amsterdam had het dan ook niet echt moeilijk. Coach Arik Shivek kon bovendien op deze eerste dag nog beschikken over de internationals Van Paassen, Wesseles en Krabbendam, die vanaf maandag met Oranje in de AHBW spelen. Amsterdam maakte in het tweede kwart het verschil en won vervolgens de openingswedstrijd van het toernooi zonder noemenswaardige inspanningen: 73-52.