KASTERLEE - Camille Hendrickx heeft de Hel van Kasterlee, die bekend staat als de zwaarste duatlon ter wereld, op zijn naam gebracht. De atleet uit Reussel versloeg zondag een hele reeks Belgen op eigen terrein.

Hij volbracht de beproeving (15 km lopen, 105 km mountainbiken en 30 km lopen) binnen de acht uur: 7.53.50. De lokale favoriet Peter Bracke gaf ruim zes minuten toe, zijn landgenoot Nick Baelus meer dan een kwartier.

Hendrickx is de eerste Nederlander die het evenement wint. Bittere kou en hevige regen kenmerkten de vorige edities, nu was er 's nachts zoveel water gevallen dat het parcours in een moeras was veranderd.

De latere winnaar begon voorzichtig aan het eerste looponderdeel. Triatleet Dave Rost maakte wel deel uit van de kopgroep. Hij staakte de strijd tijdens de extreem lange fietstocht.

Opmars
Daar begon de opmars van Hendrickx. Hij zette een achterstand van vier minuten om in een voorsprong van acht minuten. Die marge verdedigde de Brabander tijdens het afmattende slotnummer.

Het loopparcours kende ditmaal meer verharde stukken dan in het verleden. Bij de vrouwen zegevierde de Belgische Griet Schrijvers in 9.59.06. Saskia Veerman werd op bijna twee uur vierde.