SYDNEY - De Australische zwembond legt het gebruik van hypermoderne zwempakken aan banden. Het is zwemmers onder 18 jaar vanaf volgend jaar april niet meer toegestaan pakken te dragen die het hele lichaam bedekken.

Jongens mogen alleen nog in een halve lange broek zwemmen (van taille tot knie). Het badpak van de meisjes moet schouders en rug bloot houden.

De bond neemt met de maatregel stelling tegen de wildgroei in zwempakken. Ze steunt ook de petitie die de Europese bondscoaches op initiatief van Nederland vorige week bij de EK kortebaan in Rijeka gezamenljk ondertekenden. Daarin wordt de wereldbond FINA opgeroepen om duidelijke regels op te stellen voor materiaal en maatgeving van de zwempakken.

Bij de EK kortebaan bleek hoezeer de wedloop in zwempakken uit de hand is gelopen. Sommige zwemmers trokken wel drie pakken over elkaar aan om meer drijfvermogen te krijgen. Het regende in Rijeka ook wereldrecords en de vraag rees of die supertijden wel allemaal aan de fysieke kwaliteiten van de zwemmers waren toe te schrijven.