ZÜRICH - Bokser Nikolaj Valoejev heeft zijn wereldtitel in het zwaargewicht (WBA) met succes verdedigd. De Rus versloeg zaterdag in Zürich Evander Holyfield in twaalf ronden op punten. De 46-jarige Amerikaan maakte in Zwitserland zijn rentree en hoopte historie te schrijven door zich na afloop de oudste wereldkampioen ooit te mogen noemen.

Zover kwam het niet voor Holyfield, al beoordeelde een van de drie ringrechters het gevecht als onbeslist: 114-114. De andere twee gaven Valoejev meer punten: 116-112 en 115-114.

"Ik zag de wedstrijd anders dan de scheidsrechters, maar ik ben niet teleurgesteld in mijn prestaties", aldus Holyfield, die elf jaar ouder, 44 kilo lichter en 30 centimeter kleiner was dan zijn tegenstander. Na zijn nederlaag, in een met 12.500 bezoekers uitverkocht Hallenstadion, gaf hij aan dat hij er niet over peinst om te stoppen.


Foto: ANP | Valoejev wordt uitgeroepen tot winnaar

Herkansing
Holyfield, die er in 1990, 1993, 1996 en 2000 wél in slaagde de wereldtitel te veroveren, keek alweer vooruit naar een nieuw duel tegen Valoejev. "Ik twijfel niet aan mezelf, mensen twijfelen aan me, maar ik heb in het verleden bewezen dat die mensen ernaast zitten. Ik heb een goede prestatie neergezet en het zal nog beter worden als ik het weer tegen hem opneem."

De 35-jarige Valoejev liet zich positief uit over Holyfield. "Hij heeft het me behoorlijk zwaar gemaakt." De volgende tegenstander van de Russische WBA-kampioen wordt Ruslan Chagajev. Dat is de enige bokser die Valoejev in diens 52 partijen durende carrière als prof een nederlaag wist toe te brengen.

Valoejev wacht verder competitie van twee andere landgenoten, de broers Vitali en Vladimir Klitschko. Zij hebben bij elkaar vier wereldtitels achter hun namen staan.