LEEUWARDEN - Aan de knappe zege op Den Bosch had Leeuwarden nog niet voldoende om lekker aan het kerstreces te kunnen beginnen. Zaterdag werd 2008 mooi afgesloten met een overwinning op Zwolle.

Met Rein van de Kamp (foto) en natuurlijk Matt Bauscher als tafelheren werd een lekker kerstdiner opgediend voor de fans in het Kalverdijkje. Het voorgerecht werd klaargemaakt door Zwolle, dat halverwege op 40-41 stond. Het hoofdgerecht en het toetje kwamen echter uit de Friese keuken en leidden tot 94-86 en voor Leeuwarden tot een plekje boven de streep, waaronder straks de afvallers voor de playoffs zitten.

Van der Kamp en Bauscher eindigden beiden op 23 punten. Dat was overigens ook het aantal dat voor de weer van griep herstelde Frank Young namens Zwolle op het formulier kwam.

Bergen op Zoom-Rotterdam
In West-Brabant snakken ze naar de kerstpauze, want het inpassen van twee nieuwe spelers (Jordan Collins en daarna Gaston Essengue) valt niet echt mee. Zeker niet als je dan tegen Rotterdam moet spelen, de ploeg in vorm. De formatie van coach Terence Stansbury won nu zes van de laatste acht wedstrijden en is voorlopig vierde.

Een echte wedstrijd is het nauwelijks geweest. Bergen op Zoom, dat voor de tweede keer op rij thuis verloor, keek eigenlijk de hele tijd tegen een achterstand aan. Was die na tien minuten nog overzichtelijk (18-23), bij de rust konden de boeken dicht na een kwart van 9-20.

Bij Rotterdam een mooie rol voor Chaz Briggs met 18 punten, 11 rebounds en 3 blocks. Hij was daarmee topscorer van de wedstrijd, direct gevolgd door zijn teamgenoot Sullivan Sykes met 17. Aan Brabantse zijde 15 punten voor Patrick Pope en 14 voor Tim Blue, maar daar stond 9 keer balverlies tegenover.

Den Helder-Amsterdam
Landskampioen Amsterdam slaat zich probleemloos door een pittig programma heen. Dat wil zeggen: na een misstap of liever struikelpartij tegen Hapoel Jeruzalem. Donderdag kreeg Zwolle een oogvijg en zaterdag werd zonder problemen gewonnen in Den Helder: 87-102.

Maar Amsterdam is nog lang niet klaar in 2008, want zondag staat alweer de openingwedstrijd van de AHBW op de agenda. Gelukkig is dat tegen een ploeg, die het niveau van Zwolle en Den Helder vermoedelijk niet zal halen (Francis Marion College uit de VS), maar al die wedstrijden moeten natuurlijk wel worden gespeeld.

Den Helder hield gelijke tred tot de rust. Vooral dankzij de inbreng van Tjoe de Paula en Bjorn Kamphuis, die afgelopen week hoorde dat hij geen contract krijgt, nu zijn door het UWV betaalde herstelperiode na een hernia-operatie ten einde is. Het was alsof hij ten afscheid wilde laten zien, dat Den Helder een fout heeft gemaakt.

In de tweede helft nam Amsterdam snel afstand en kwam via 62-73 uit op 87-102. Dat was na Zwolle de tweede century binnen drie dagen, dit keer met Orien Greene (21 punten) als topscorer. Ook De Paula kwam uit op 21 punten.

Zondag worden nog gespeeld: Den Bosch-Nijmegen en Groningen-Weert.