AMSTERDAM - Ericsson 4 heeft zijn leiding in het algemeen klassement verstevigd. De Zweedse boot van schipper Torben Grael passeerde als eerste de scoring gate in Pulau Weh en heeft nu 7,5 punten meer dan nummer twee Telefonica Blue.

Delta Lloyd ondervindt op zijn beurt nog steeds hinder van de gebroken kielbevestiging. De Nederlandse boot kwam daardoor als laatste aan in het Indonesische eilandje en wist slechts een half punt in de wacht te slepen. In het algemeen klassement is de ploeg afgezakt naar de achtste en tevens laatste plaats.

Ook in de derde etappe van de Volvo Ocean Race is het Nederlandse vaartuig de rode lantaarndrager. Door de schade aan de boot kan Delta Lloyd nauwelijks snelheid maken. Het verschil tussen de leider Ericsson 4 en het schip van de Spaanse kapitein Roberto Bérmudez de Castro is inmiddels opgelopen tot 227 mijlen.

Tweede plaats
Ondertussen is de strijd om de tweede plaats in alle hevigheid losgebarsten. Op veertig mijl van de onbedreigde Zweedse koploper vechten Telefonica Blue, PUMA en Ericsson 3 een verbeten strijd uit. Telefonica Blue, die zaterdag als tweede de scoring gate passeerde, heeft voorlopig nog enkele mijlen voorsprong op het achtervolgende duo. Maar het verschil tussen het trio slinkt zienderogen.

Daarnaast begint ook de vermoeidheid de zeilers van Ericsson 3 op te breken. "Iedereen heeft de afgelopen dagen nauwelijks geslapen," e-mailt bemanningslid Gustav Morin. "Iedereen is ontzettend moe. Niemand is echt geïrriteerd, maar gelachen wordt er ook nog nauwelijks."

Windstil gebied
Ook Ian Walker is blij als deze etappe voorbij is. "Ik heb nog nooit op zo'n windstil gebied gevaren," meldt de kapitein van Green Dragon. "Overal liggen daarnaast ook nog eens boomstammen en stukken hout in het water waardoor we elke seconde van de dag moeten opletten dat we iets raken. ik hoop dat we snel in Singapore aankomen."

Waarschijnlijk zullen de eerste zeilboten maandag hier aankomen.

</p>