PHOENIX - Tot een paar seizoenen geleden was het in de NBA verboden om een zoneverdediging te spelen. De verplichte man-to-man leverde meer spektakel op, zo was de logische redenering.

Maar internationaal was de zone wél toegestaan en de nationale ploeg van de Verenigde Staten kreeg problemen op de grote toernooien. De NBA zwichtte en staat nu ook een zone toe. Tot grote vreugde van onder anderen Terry Porter, de coach van de Phoenix Suns.

Het gaat dit seizoen niet echt goed met de Suns, die slechts middenmoter zijn in de Western Conference. Maar veel erger is het feit dat de ploeg van Porter gemiddeld meer dan honderd punten moet toestaan aan de tegenstander. ''Vooral in de pick and rolls krijgen we geen vat op de tegenstander'', zegt Porter.

Hij doelt daarmee op een veel gebruikte aanvalsvorm, waarbij een speler een blok zet voor een teamgenoot, dan wegdraait en (als het goed is) de bal terugkrijgt voor een relatief gemakkelijke score. Porter schakelde daarom terug naar een zoneverdediging, waartegen die aanval niet kan worden gespeeld. ''Met een zone'', stelt Porter, ''hebben we onze rebounders, inclusief Shaquille O'Neal, al klaar staan.''