TORONTO - Iedereen is ervan overtuigd: op vrije worpen kan een basketballer eindeloos oefenen en als je kwaliteit hebt, hoef je nauwelijks te missen. Toch is het missen van een vrije worp heel normaal, behalve voor Jose Calderon.

De Spaanse guard van de Toronto Raptors heeft dit NBA-seizoen nog geen enkele vrije worp gemist. Hij voert het klassement aan met 59 uit 59. Daarmee is hij overigens nog wel een flink eind verwijderd van het record consecutive free throws made in de NBA. Dat staat met liefst 97 op naam van Michael Williams van de Minnesota Timberwolves. Hij deed dat in de laatste fase van het seizoen 1992-93 en het begin van 93-94.

Op basis van de statistieken kan er geen twijfel over bestaan dat Chris Paul de beste guard is en dat Dwight Howard - u weet wel, de man van de Superman-dunk - de beste lange man is.

Chris Paul van de New Orleans heeft met een gemiddelde van 11.9 verreweg de meeste assists. Deron Willimas van de Utah Jazz is tweede met 10.1 en Jose Calderon derde met een gemiddelde van precies negen. Paul is echter ook de nummer één in steals met gemiddeld 2.82 en dat is 0.4 beter dan Jason Kidd van de Dallas Mavericks.

Dwight Howard is vooralsnog de reboundkoning van de NBA met een moyenne van 14.1 en dat is ruim beter dan de 12.4 van Marcus Camby (LA Clippers). Howard heeft ook de meeste geblokte schoten.: 3.79 per wedstrijd, terwijl ook hier Camby de nummer twee is met 2.95.