AMSTERDAM - Francisco Elson lijkt op dood spoor te zijn beland bij de Milwaukee Bucks. De 32-jarige Nederlander kreeg de laatste vijf wedstrijden geen speelminuten en zat de afgelopen drie duels niet eens bij de selectie van coach Scott Skiles.

Ook vrijdag tegen New York Knicks (105-81 winst) was hij afwezig. Elson kwam dit seizoen over van de inmiddels opgeheven club Seattle Supersonics, waar hij in februari terechtkwam door een verplichte transfer van San Antonio Spurs.

Elson leek het twee jaar geleden allemaal goed voor elkaar te hebben. Hij speelde een uitstekend seizoen bij de Denver Nuggets en verdiende daarmee een overgang naar de Spurs, een van de topploegen in de NBA. Ook in zijn eerste jaar bij San Antonio deed hij het goed. Hij speelde mee in zeventig wedstrijden en was vorig jaar uiteindelijk de eerste Nederlander die NBA-kampioen werd.

Transfer
Afgelopen seizoen ging het echter mis voor Elson. Waar hij had gerekend op een grotere rol bij de Spurs, kreeg hij juist minder speelminuten van coach Gregg Popovich. Dit resulteerde in februari uiteindelijk in een onverwachte transfer naar Seattle. In de zomer ging Elson met zijn agent op zoek naar een nieuwe club en dacht bij Milwaukee het best tot zijn recht te komen.

Dit blijkt nu echter een misvatting te zijn geweest. Van de 28 duels dit seizoen, kwam Elson er maar vijftien in actie en hij kreeg in die wedstrijden slechts tien minuten speeltijd. Daarin maakte hij gemiddeld per wedstrijd iets meer dan twee punten en twee rebounds.

Gadzuric
De andere Nederlander bij de Bucks, Dan Gadzuric, speelt ook geen hoofdrol maar krijgt wel meer speelminuten, mede door het forse contract van 36 miljoen dollar dat hij drie jaar geleden tekende. In dertien minuten per wedstrijd kwam Gadzuric gemiddeld tot vier punten en ruim drie rebounds en ongeveer een blok.