NIEUWEGEIN - De Nederlandse Badminton Bond (NBB) gaat op zoek naar een nieuwe bondscoach. Martijn van Dooremalen legt zijn functie als bondscoach uiterlijk op 1 maart neer.

Hij blijft wel aan als technisch directeur. De NBB heeft met Van Dooremalen overeenstemming bereikt over een nieuwe structuur voor de sectie topsport. Dat heeft de badmintonbond woensdag bekendgemaakt.

De badmintonners waren dit jaar voor het eerst sinds de toelating tot het olympisch programma in 1992 afwezig op de Olympische Spelen. Uit een evaluatie van onafhankelijke onderzoekers, waarbij het olympisch traject slechts één onderdeel was, is naar voren gekomen dat het raadzaam is de 'dubbelfunctie' van Van Dooremalen te schrappen.

Trainer
Het bondsbestuur heeft dat advies overgenomen. Van Dooremalen blijft als technisch directeur wel verantwoordelijk voor alle topsportonderdelen maar treedt niet meer op als trainer en coach. Vanuit de nationale selectie was onlangs al aangegeven dat de spelers een nieuwe bondscoach wensten.

Van Dooremalen (54) bekleedde de functie van bondscoach sinds 1985, 23 jaar. Een unieke periode voor de sportwereld. Onder zijn bewind behaalde Nederland op internationale titeltoernooien ruim vijftig medailles (junioren en senioren).

"Dat is niet zo slecht", keek Van Dooremalen woensdag terug. "De zilveren olympische medaille van Mia Audina was een hoogtepunt. Er zijn er veel meer, ook al omdat ik er al zo lang zit."

Nieuw gezicht
Van Dooremalen riep de laatste jaren zelf diverse malen dat het misschien tijd begon te worden voor een nieuw gezicht voor de groep. "Bij jonge spelers horen nu eenmaal jonge coaches", verklaarde hij woensdag.

De bond liet weten met onmiddellijke ingang te zijn gestart met het werven van nieuwe coaches, met de specialistische kennis op gebied van enkel- en dubbelspel. "Martijn is bereid tot die tijd technisch directeur en bondscoach te blijven."

"Zo komen de lopende projecten niet in gevaar en komt er een soepele overdracht naar de nieuwe situatie", stelde bondsvoorzitter Rob Ridder. "Uit de evaluatie bleek dat het hoog tijd werd voor vernieuwing. Dat is geen kritiek naar Van Dooremalen, maar een logisch proces. De signalen uit de selectie waren ook niet nieuw."

Nieuwe energie
Van Dooremalen kan zich vinden in de door de bond gekozen weg. "Het is voor de bond goed dat er nieuwe energie komt als het gaat om training en coaching. Ik kan me volledig gaan richten op de complete organisatie van de topsport. Daar valt veel werk te verzetten."