DRESDEN - De Nederlandse schakers beginnen niet als favorieten aan de tweejaarlijkse Schaakolympiade, die donderdag in Dresden van start gaat. Oranje staat op basis van de rating twintigste op de lijst. Rusland, met een torenhoge rating van 2756, staat eerste genoteerd.

Bij de mannen hebben liefst 152 landen ingeschreven, die gedurende elf ronden met elkaar de strijd aanbinden.

Het Nederlands team, gemiddelde rating 2604, is jonger dan ooit en treedt onbevangen aan. Kopman Loek van Wely is met zijn 36 jaar veruit de oudste. Nationaal kampioen Jan Smeets (23), Erwin l'Ami (23), Daniel Stellwagen (21) en EU-kampioen Jan Werle (24) zijn goed bevriend met elkaar. Dat was in het verleden wel eens anders met de teamleden.

Geen remise
Titelverdediger is Armenië, dat twee jaar geleden in Turijn China en de Verenigde Staten achter zich liet. Nederland werd destijds twaalfde. Er is één opvallende nieuwe regel in Duitsland van kracht: het is spelers verboden remise aan te bieden voor de dertigste zet. De organisatie hoopt daarmee het aantal saaie korte remises terug te dringen en het aantal winstpartijen te vergroten. Dit alles moet het evenement attractiever maken.

Vrouwen
De Nederlandse vrouwen staan dit keer als zeventiende ingeschaald. Zij verdedigen de uitstekende zevende plaats die in 2006 in Turijn werd binnengehaald. Voor Oranje treden Zhaoquin Peng, Petra Schuurman, Marlies Bensdorp, Arlette van Weersel en de pas 14-jarige Lisa Schut aan. Titelverdediger is Oekraïne. Bij de vrouwen hebben zich 116 landen aangemeld. In totaal telt de Schaakolympiade een recordaantal van ruim tweeduizend schakers.