AMSTERDAM - Mark Emke stopt als bondscoach van de KNRB. De 49-jarige Amsterdammer heeft de roeibond laten weten dat hij zijn maatschappelijke carrière voorrang geeft.

Emke trad in 2003 bij de roeibond aan als coach van de Mannen Acht. Die boot veroverde een jaar later bij de Olympische Spelen van Athene zilver. Vervolgens kreeg de ex-roeier bij de KNRB de leiding over de 'zware mannen'.

Zijn focus lag vooral op de Holland Vier, die de afgelopen jaren vele successen boekte. Op het beslissende moment, de Spelen van Peking, ging het echter mis en werd de boot in de halve finale uitgeschakeld.

De roeicoach gaf aan dat hij in de besprekingen met de bond duidelijkheid en vertrouwen miste. Daardoor kreeg de Amsterdammer het gevoel dat er getwijfeld werd aan zijn kwaliteiten als trainer en besloot hij de eer aan zichzelf te houden.

Geraniums
"Ik vind dat ik een behoorlijke staat van dienst heb opgebouwd", sprak Emke, die zich ook ontfermde over de Mannen Acht waar veel talenten roeiden. "Voor mij was het een abc-tje. Maar goed, als een aantal mensen vanachter de geraniums denkt dat het beter kan, dan moeten ze het zelf maar doen."

Emke werkt bij Royal Haskoning, een ingenieurs- en architectenbureau. Eerder zette ook al Geert Cirkel, lid van de Holland Vier, een punt achter zijn loopbaan als roeier.