AMSTERDAM - Voordat de basketbalcompetitie begon stond één ding al duidelijk vast: Amsterdam en Den Bosch zouden de dienst gaan uitmaken. Zaterdag stonden de twee kapitaalkrachtige grootmachten voor het eerst tegenover elkaar in de Amsterdamse Sporthallen Zuid.

Het werd een duel, zoals je mocht verwachten van de twee ploegen, die ongetwijfeld dit seizoen gaan uitmaken wie er kampioen van Nederland wordt. Het verschil met de rest is, in financieel opzicht en dus in kwaliteit van de spelers, eenvoudig te groot. Beide ploegen zullen best een keertje tegen een zeperd oplopen, maar het zou heel gek moeten gaan, willen Amsterdam en Den Bosch na veertig wedstrijden niet één en twee zijn. In welke volgorde ook.

Zaterdag in de eerste botsing van dit seizoen ging het in de eerste helft perfect gelijk op. Orien Greene was - in tegenstelling tot in de Europese wedstrijd afgelopen week - weer goed bij de les en leidde Amsterdam keurig. Maar het verschil was halverwege minimaal: 39-38.

Krabbendam
Direct na de rust werd het gat geslagen. Met een mooie rol (tien rebounds, acht punten) van Robert Krabbendam - verheugend in het Amerikaanse geweld - nam Amsterdam een voorsprong en toen die eenmaal rond de tien punten was, kon er nauwelijks nog twijfel bestaan. Amsterdam heeft nu eenmaal altijd ploegen, die goed kunnen verdedigen en de twaalf punten, die aan het einde van het derde kwart op het scorebord stonden (65-53) werden dan ook zonder al te grote problemen over de finish getrokken: 84-73.

Orien Greene was topscorer bij Amsterdam met 18 punten. Jerome Beasley had er eentje meer voor de ploeg uit Den Bosch. De center haalde - evenals Robert Krabbendam, die Man of the Match werd - tien rebounds naar beneden.

Leeuwarden-Leiden
'Eigen schuld, dikke bult', concludeerde Leiden-coach Ivo Boom na de 72-67 nederlaag in en tegen Leeuwarden. Er dat was helemaal juist, want Leiden liet door dom balverlies van nota bene de meest geroutineerde spelers een voorsprong van zeven punten in de laatste minuten uit de handen glippen. De extra kansen waren vooral aan Matt Bauscher besteed. De Amerikaan in Friese dienst sloot af op 25 punten en leidde zijn ploeg naar de verdiende overwinning. Bij Leiden debuteerde Seamus Boxley (ex-Nijmegen) verdienstelijk met 16 punten en 10 rebounds.

Rotterdam-Den Helder
Sommige basketbalwedstrijden kunnen binnen een paar minuten beslist zijn. De ontmoeting tussen Rotterdam en Den Helder op ongebruikelijke zondag en het vroege tijdstip van 13.00 uur in verband met het voetbal in De Kuip, was er zo eentje. In de eerste minuten van het derde kwart - na een gelijk opgaande eerste helft (37-36) - gooide spelverdeler Matt Witt drie keer de bal op pupillenwijze weg, profiteerde Rotterdam-topscorer B.A. Walker (36 punten) optimaal en was bij 53-40 de wedstrijd voorbij. Eindstand: 81-63.

Weert-Bergen op Zoom
Het venijn zat in de staart van het programma van dit weekeinde. Weert kon pas op zondagavond over sporthal Boshoven beschikken en zal niet met plezier terugkijken op die wedstrijd. De Limburgers gingen namelijk fors onderuit tegen Bergen op Zoom, dat in feite al bij de rust de wedstrijd in de knip had. Een goede start en een uitstekend tweede kwart leidde tot 32-52 en dat verschil van twintig bleef de rest van de wedstrijd in takt: 73-93. Patrick Pope was topscorer voor Bergen op Zoom met 29 punten. Steve Ross maakte er 26 voor Weert.