AMSTERDAM - Het gaat weer goed met de Amstel Tijgers. Wist de Amsterdamse ploeg zich vorig jaar niet te plaatsen voor de play-offs. Nu gaat het team fier aan de leiding in de bekercompetitie. En dus zien ook de supporters de toekomst van de club weer vol vertrouwen tegemoet. “Met dit jonge en talentvolle team gaan we die play-offs zeker halen.”

Tijdens het slecht verlopen vorige seizoen koos de leiding er, mede vanwege geldgebrek, voor om voortaan met veelal jonge Nederlandse talenten verder te gaan. En met succes zo blijkt nu na vier overwinningen in evenzoveel wedstrijden.

"We hebben inderdaad een geweldige start gehad. Ondanks dat we niet tegen de sterkste tegenstanders gespeeld hebben, moet je zulke wedstrijden ook weten te winnen", zegt perschef Fred van Koot.

Herkenbaar
"Met het nieuwe beleid hoopt de club voor het publiek een soort herkenbaarheid te creëren waardoor de mensen ook massaler naar de schaatsbaan komen. Op die manier willen we zowel met de club als met de sport de weg omhoog inslaan", aldus Van Koot.

De fans zijn in ieder geval blij met de ontwikkelingen: "Ik zie liever een team met veel Nederlandse jongens die de komende jaren door kunnen groeien dan alleen maar buitenlanders", zegt vaste bezoeker Rim Porsius. "Je kunt het geld wel allemaal uitgeven aan spelers van buitenaf maar uiteindelijk heb je meer aan een sterke Nederlandse basis, net zoals Tilburg al jaren heeft."

Krachtproef
De eerste echte krachtproef voor de Amstel Tijgers is tegen het eveneeens ongeslagen Tilburg Trappers. "Op papier hebben zij een sterkere ploeg dus we moeten afwachten wat het gaat worden", zegt Van Koot voor de wedstrijd.

Porsius heeft echter veel vertrouwen in het team. "Ik denk echt dat ze de goede lijn door kunnen trekken. Alleen de blessure van onze eerste keeper kan een probleem worden. De tweede doelman is een aardige jongen, maar echt veel goede reddingen maakt hij niet."

Achterstand
In de eerste periode van de wedstrijd golft het spel op en neer en het publiek leeft fanatiek mee. Devooraf sterker ingeschatte Tilburgers zijn echter sterker en komen dan ook op voorsprong.

Peter van Biezen scoort het eerste doelpunt op het moment dat Amsterdam door een tijdstraf in ondertal is. De Amsterdammers komen echter sterk terug tot 1-1 maar sluiten de eerste periode desondanks met een 1-2 achterstand af.

In de tweede periode lijkt alles fout te gaan bij de Amstel Tijgers en de Tilburgers lopen uit naar een ruime 1-6 voorsprong. Het publiek in de matig gevulde Jaap Edenhal wordt er niet vrolijker van en begint te morren. Desondanks blijven ze achter het team staan.

Wonder
Wat niemand eigenlijk nog echt voor mogelijk houdt gebeurd dan toch. Amsterdam knokt zich volledig terug in de wedstrijd en maakt uiteindelijk zelfs, door onder andere twee goals van sterspeler Andre Gill de gelijkmaker. Hiermee krijgen de spelers het uitzinnige publiek op de banken.

In de noodzakelijke verlenging krijgt de ploeg van coach Ron Berteling echter het deksel op de neus. Terwijl Ivy van den Heuvel van Amsterdam een tijdstraf van twee minuten uitzit scoren de Tilburgers de beslissende treffer: 6-7.

Gevochten
Ondanks het verlies overheerst ook bij Van den Heuvel het goede gevoel. "Natuurlijk is het jammer dat we verloren hebben, maar we hebben als team keihard voor elkaar gevochten en dan zie je dat we tot veel in staat zijn. Ik denk dan ook dat er veel van ons verwacht mag worden als we het niveau van de derde periode vast kunnen houden."

De nederlaag heeft echter geen gevolgen voor de positie van de Amsterdammers op de ranglijst. Omdat de Amstel Tijgers door de verlenging toch een punt hebben verdiend, blijven ze lijstaanvoerder met twee punten voorsprong op naaste achtervolger Tilburg, dat overigens wel een wedstrijd minder gespeeld heeft.