ALICANTE - De tiende editie van de zeilrace om de wereld, officieel de Volvo Ocean Race genoemd, gaat zaterdagmiddag om 14.00 uur in de Spaanse badplaats Alicante van start. Acht boten beginnen aan de uithoudingsproef voor mens en materiaal. Na 37.000 zeemijl en tien etappes is eind juni de finish in Sint-Petersburg in Rusland.

Team Delta Lloyd vaart onder Nederlandse vlag mee. De Ier Ger O'Rourke fungeert als schipper.

Op verzoek van de hoofdsponsor heeft hij drie Nederlanders in zijn team opgenomen. Het zijn Gerd-Jan Poortman (Utrecht), Ed van Lierde (Amsterdam) en Sander Pluijm (Amsterdam). De laatste verricht louter werkzaamheden op mediagebied voor de ploeg, die door het relatief lage budget (5 miljoen euro) en de korte voorbereidingstijd (een maand) niet tot de kanshebbers behoort.

Bouwe Bekking (Telefonica) en Wouter Verbraak (Team Russia) zijn de andere Nederlanders in de loodzware tocht. De vorige editie van de zeilrace om de wereld werd in 2006 gewonnen door het Nederlandse project ABN Amro I. Die triomf werd overschaduwd door de tragische dood van Hans Horrevoets, die tijdens de race op de talentenboot ABN Amro II overboord sloeg en daarbij om het leven kwam.