AMSTERDAM/DEN BOSCH - De afgelopen jaren hebben Nederlandse clubs niet echt goed gepresteerd in de Europese basketbaltoernooien en dat heeft gevolgen. Er mogen nog maar twee clubs deelnemen en die moeten zich eerst door een dubbele voorronde heen worstelen.

Amsterdam doet, als kampioen van Nederland, mee in de EuroCup. Dat is de vroegere ULEB Cup oftewel de Europa Cup 2. Om het hoofdtoernooi te bereiken moet de ploeg van coach Arik Shivek twee kwalificatieronden overleven.

Mocht dat niet lukken dat valt Amsterdam terug naar de EuroChallenge, de Europa Cup 3. Daarin speelt Den Bosch en ook de Brabanders moeten het hoofdtoernooi bereiken via twee kwalificatieronden. Voor Den Bosch is er geen ontsnappingsroute. Verliezen betekent dat de mannen hun paspoort dit seizoen niet meer nodig hebben.

Bijzonder team
Amsterdam zal het niet gemakkelijk krijgen. De beste zijn in Nederland - en door versterkingen nu nog een stukje beter - is geen enkele garantie voor Europees succes. De eerste tegenstander, dinsdagavond om 20.00 uur in Sporthallen Zuid, is het Servische FMP Zeleznik Belgrado. Een heel bijzonder team. Op twee na allemaal jonge knapen, die door de club zelf zijn opgeleid. FMP staat bekend als een van de beste, zo niet de allerbeste jeugdopleiding van Europa.

Wanneer Peter van Paassen c.s. de dubbele confrontatie met de Serviërs overleven, dat wacht een nieuwe, zware klus op weg naar het hoofdtoernooi. Amsterdam moet dan namelijk naar Perm in het verre oosten van Rusland om daar tegen Ural Great te spelen.

Dat is niet alleen een heel sterke ploeg, maar ook nog eens een ongelooflijk eind weg. Maar dat is van later zorg, want als de wedstrijden tegen FMP niet worden gewonnen, hoeven de tickets voor Rusland niet eens besteld te worden.

Winst noodzaak
Den Bosch begint dinsdagavond met een uitwedstrijd bij het Hongaarse Körmend en kan zich bij winst over twee wedstrijden gaan opmaken voor een dubbele wedstrijd tegen de winnaar van de ontmoeting tussen Amak uit Macedonië en Zlatorog uit Slovenië.

Twee ronden winnen is absolute noodzaak voor de ambitieuze Brabantse club, want anders zijn de deuren naar Europa voor de rest van dit seizoen dicht.