SINT-PETERSBURG - Trinko Keen heeft zichzelf een zilveren afscheid gegeven. De tafeltennisser beëindigde zondag aan de zijde van de Oostenrijker Werner Schlager zijn imposante carrière met een nederlaag in de dubbelspelfinale van de Europese kampioenschappen in Sint-Petersburg. Zijn beste prestatie ooit op een EK.

De 37-jarige Arnhemmer won in het verleden driemaal brons op een Europese titelstrijd. In 1998 eindigde hij in Eindhoven zowel in het landen- als enkeltoernooi als derde, waarna hij vier jaar later met Danny Heister brons pakte in het dubbelspel. Uitgerekend in zijn afscheidstoernooi overtrof Keen die prestatie. "Of dit stoppen op het hoogtepunt is? Bijna wel, hè. Maar goed, een finale verliezen hoort ook bij topsport."De afgelopen jaren spendeerde de geboren Randwijker steeds meer tijd aan zijn maatschappelijke carrière. Momenteel is hij projectmanager bij het VSB-fonds en voorzitter van de atletencommissie van sportkoepel NOCNSF. Nadat Keen ruim een week geleden bekendmaakte na de EK te stoppen als international, werd hij nog "één keer in de tafeltenniswereld teruggezogen".

Balen
Aan de zijde van ex-wereldkampioen Schlager behoorde Keen op zijn oude dag nog één keer tot de kanshebbers op een medaille. Nadat de twee routiniers met veel overtuiging de finale hadden bereikt, moesten ze uiteindelijk tegen de Duitsers Timo Boll en Christian Süss capituleren. Keen/Schlager kwam met 3-1 in games voor, maar verloor uiteindelijk met 3-4. "Dit is balen. Zo'n kans op goud krijg je niet vaak", luidde de eerste reactie.

Het Nederlands-Oostenrijkse gelegenheidsduo had overigens ook in de beslissende game volop winstkansen tegen de regerend Europees kampioenen. Keen/Schlager nam een 6-3-voorsprong, maar wist vervolgens geen punt meer te scoren: 6-11. Die ommezwaai kwam volledig op het conto van Süss die in de slotfase van 'zwakste schakel' transformeerde in een alleskunner.

Vrede
Toen de pijn van de nederlaag iets gezonken was, kon Keen al wat meer vrede hebben met de wijze waarop hij het internationale tafeltennis de rug toekeerde. De Arnhemmer zei ervan te hebben genoten om aan de zijde van Schlager nog een laatste keer op het hoogste niveau te mogen spelen. "Ik wist dat het voor mij moeilijk zou zijn nog in het enkelspel in de top mee te doen", sprak Keen. "In het dubbel speelt tactiek een grotere rol, waardoor ik daar nog één keer een mooie prestatie kon leveren."

Na een bescheiden feestje zondagavond in het spelershotel doemt direct het nieuwe leven op. Keen vliegt maandagochtend naar Nederland waar hij 's ochtends wordt verwacht bij een vergadering van NOCNSF. "Er liggen veel uitdagingen voor me. Ik ben vastberaden om ook in die nieuwe omgeving mijn plek te veroveren. Bang om in het zwarte gat te vallen, ben ik dan ook niet."

Klaar
Met een zilveren medaille om de nek is het voor Keen niet lastig om afscheid te nemen: "Ik heb het gevoel dat ik klaar ben met tafeltennis. Toen ik op deze EK de partijen in het enkelspel zag, had ik niets zoiets van: Hier wil ik ook bij zijn."