LANDGRAAF - Donderdag sprak Mirjam Brakenhoff (19) nog vol vertrouwen over haar eerste Worldcupwedstrijd van het seizoen. Ze zou een vreugdedansje doen als ze top 16 zou halen. De race verliep vrijdag echter niet zoals ze had gehoopt. Ze kwam één plaats te kort om zich te plaatsen bij de beste 32.

Brakenhoff was verrast, ze had niet direct door dat de Worldcup er voor haar na één race al opzat. "Ik hoorde het pas van de interviewer van RTL 7. Mijn gezichtsuitdrukking veranderde waarschijnlijk meteen. Ik dacht: niet weer hè!"

"De top 20 was namelijk realistisch geweest. Tijdens de training was ik sneller dan een concurrente die nu als achtste eindigde in de kwalificaties. Ik was enorm teleurgesteld", aldus de negentien jarige.

Mentale druk
Brakenhoff wist zelf heel goed waar het mis ging. Naar eigen zeggen is het een probleem dat al langer speelt: "Bij Europacups en andere wedstrijden ben ik super gefocust, maar bij Worldcups heb ik meer last van druk."

"Mijn trainers zeggen dat ik er wel over heen groei. ‘Zie het als een ervaring' zeggen ze dan. Maar ik wil niet meer ervaringen opdoen. Ik wil er nu uit halen wat er in zit en tijdens wedstrijden net zo presteren als op de training."

Vijf keer wakker
Donderdagavond vertelde de snowboardster aan NUsport ‘erg veel zin' te hebben in de wedstrijd. Dat gevoel bleek onveranderd, maar wellicht was ze té veel gericht op deze wedstrijd.

Brakenhoff: "Vannacht ben ik wel vijf keer wakker geworden. Elke keer keek ik naar buiten om te zien of het al licht was. Ik kon niet wachten. Ik kijk al een half jaar uit naar deze wedstrijd. Het is altijd heel leuk om in Landgraaf mee te doen."

Hartslag
"Vanmorgen wist ik eigenlijk al dat het mis zou gaan. Soms ben ik letterlijk misselijk van de zenuwen voor een wedstrijd, dat had ik nu niet. Mijn hartslag was wel heel hoog. Toen ik bovenaan de course stond had ik al een hartslag van 150 slagen per minuut. Het was niet bewust, maar blijkbaar was ik toch zenuwachtig."

"Ik wil daarom ook via de skibond een afspraak maken met een mentaal coach. Wellicht kan hij me helpen. Ik sta open voor hulp."

Nicolien Sauerbreij
Brakenhoff is nog jong. In november wordt ze twintig, het wordt haar derde seizoen in de Worldcup. Nicolien Sauerbreij is inmiddels alweer 29. Pas op 28 jarige leeftijd won ze de Worldcup. Brakenhoff wil zelf niet zo lang wachten. "Ik hoef niet meteen te winnen, maar ik wil nu het reële er uit halen."

Hoewel Brakenhoff haar ‘eigen ding doet' dient Sauerbreij wel als een inspiratiebron voor haar. "Nicolien is mentaal heel sterk. Dat ligt in haar karakter. Ze heeft vroeger veel zelf moeten doen, daar is ze sterk van geworden. Ze heeft al veel ervaring opgedaan en zichzelf daarbij veel aangeleerd."