AMSTERDAM - Sport is vooral leuk vanwege het vaak onvoorspelbare karakter. Als een negatieve vertaling van deze stelling ook waar zou zijn, wordt het niet echt 'leuk' dit seizoen bij de basketballers van Amsterdam. De landskampioen is een klasse beter dan vorig seizoen en lijkt een lichtjaar voor te liggen op de rest. Mogelijk kan alleen Den Bosch een beetje volgen.

De toevoeging van vooral Orien Green en C.C. Harrison heeft de ploeg van coach Arik Shivek (foto) zo veel sterker gemaakt, dat een bezoekje aan Sporthallen Zuid voor eigenlijk alle andere ploegen een verplicht nummer is. Bergen op Zoom mocht dat als eerste ervaren. De West-Brabantse ploeg was vorig seizoen derde en lijkt in staat die prestatie te evenaren.

Donderdagavond werd de ploeg van Erik Braal echter de zaal uitgelopen. Natuurlijk, Bergen op Zoom speelde niet goed, maar je speelt nu eenmaal, zoals de tegenstander dat toelaat. En Amsterdam liet gewoonweg niet toe dat de Giants zich echt met de wedstrijd zouden gaan bemoeien. Het verschil werd snel gemaakt en bleef lang hangen rond de tien punten. Bij de rust was het 50-39. Green en Harrison hadden er toen beiden al drie driepunters in liggen.

Definitieve aanval
Zo'n verschil biedt normaal gesproken nog wel perspectief. Niet echter voor Bergen op Zoom tegen Amsterdam, dat de zaak simpel controleerde. Halverwege het derde kwart werd het sein gegeven voor de definitieve aanval en binnen een paar minuten was het verschil negentien: 71-52.

In het vierde kwart deed Amsterdam de deur op slot en haalde Shivek zijn hele basisvijf naar de kant om de hulptroepen de zaak te laten afmaken. Zo konden ook pure bankspelers als Silade en Van der Horst nog ruim vier minuten maken. De wedstrijd was toen al lang gespeeld en eindigde uiteindelijk in 93-68.

Verrassing
Het duel tussen Nijmegen en Rotterdam leverde een verrassing op. Niet zo zeer de overwinning van de thuisclub, die nu eenmaal heel moeilijk te kloppen is in de altijd sfeervolle Horstacker, maar vanwege het verschil. Het werd namelijk 91-72. Rotterdam startte goed, nam in het eerste kwart een voorsprong van 10-23, maar stortte daarna compleet in. En dat zal ze in de Maasstad,  waar de top vier de doelstelling is, aan het denken zetten.

Ook niet helemaal verwacht was het kleine verschil bij Leeuwarden tegen Groningen. De Friese ploeg werd in de openingsronde zaterdag de zaal uitgeveegd door Rotterdam, maar hield het toch flink sterker geachte Groningen heel lang bij. Aan het einde was het gaatje dan ook maar zes punten: 66-72.

Dat Den Bosch weinig moeite zou hebben met Zwolle was voorspelbaar. De ploeg uit Overijssel is, evenals vorig seizoen in de eerste fase, niet in goeden doen. De formatie van Herman van den Belt pakte wel even een voorsprong (16-18 na het eerste kwart), maar werd vervolgens met de neus op de feiten gedrukt. In de volgende twee kwarten maakte Den Bosch 23 punten meer dan Zwolle, waarvoor het daarna dweilen met de kraan open was.