BERLIJN - Haile Gebrselassie heeft opnieuw een wereldrecord op de marathon gelopen. De 35-jarige Ethiopiër zette zondag in Berlijn een tijd van 2 uur, 3 minuten en 59 seconden op de klok. Dat was bijna een halve minuut sneller dan de oude recordtijd van 2.04.26 die hij een jaar geleden eveneens in Berlijn op de klassieke afstand van 42,195 kilometer liep.

Gebrselassie, de meervoudig olympisch- en wereldkampioen op de 10.000 meter, zag afgelopen augustus af van deelname aan de olympische marathon in Peking. Hij was bang voor de smog in de Chinese metropool. Het gaf de pupil van de Nderlandse manager Jos Hermens de gelegenheid de aanval op zijn eigen wereldrecord gedegen voor te bereiden.

Vier hazen loodsten hem zondag in Berlijn naar puike tussentijden, waarbij hij keurig op recordschema bleef. De doorkomst halverwege was 62.04. Na 30 kilometer hielden de tempomakers het voor gezien en moest Gebrselassie het alleen afmaken.

Perfect
De Keniaan James Kwambai kon als enige nog even aanhaken, maar hij moest na 35 kilometer de keizer van de lange afstand laten gaan. Dankzij onwaarschijnlijke rappe kilometers in de slotfase (2.47) dook hij net onder de 2 uur en 4 minuten. "Alles ging perfect vandaag", glunderde de winnaar aan de finish bij de Brandenburger Tor.

Kwambai finishte als tweede in 2.05.36. De Keniaan Charles Kamathi werd derde in 2.07.48.

Mikitenko
De Duitse atlete Irina Mikitenko won de wedstrijd bij de vrouwen. Ook zij was snel en verbeterde haar persoonlijk record op de marathon tot 2.19.18, de vierde tijd ooit gelopen bij de vrouwen.