DEN BOSCH - Travis Young (foto) heeft afscheid genomen van de Nederlandse competitie. Blessureproblemen dwongen hem zijn contract met Den Bosch te laten ontbinden. De Brabantse club haalde David Jackson binnen als vervanger.

Travis Young gaat de Nederlandse basketballgeschiedenis in als één van de beste Amerikanen ooit. Hij speelde - op een korte Belgisch onderbreking na - zeven seizoenen in Nederland (Zwolle, Almere, Groningen en Den Bosch) en werd van 2002-03 tot en met 2006-07 vijf keer op rij in het All Star Team gekozen en speelde een groot aantal memorabele wedstrijden.

Eén duel staat echter elke basketballfan in het geheugen gegrift. De dag: 5 november 2006. De plaats: De Maaspoort in Den Bosch. De wedstrijd: Den Bosch-Groningen. De prestatie: 48 punten met 11 op 12 driepunters. Waarom extra bijzonder: een jaar eerder speelde Young nog in Groningen.

Vervanger

Den Bosch trok razendsnel een vervanger aan: David Jackson, die ooit collegebasketball speelde bij Utah en Oregon. Hij verdiende zijn eerste dollars in Zuid-Korea bij Wonju TG Xers en daarna ontwikkelde hij zich rtot een soort zwerfkei, die regelmatig zijn rust vond in de CBA Idaho en Sioux Falls. Verder kon ongeveer iedereen hem tussen 2003 en 2007 inhuren: Ulker Istanbul (Turkije, 4 wedstrijden), Montepaschi Siena (Italië, 8 wedstrijden), Granada (Spanje, 5 wedstrijden), Artland Quackenbruck (Duitsland, 13 wedstrijden) en Bosna Serajevo (Bosnië, 2 maanden). Zijn laatste langdurige werkgever was Xinjiang Gyang Hui Flying Tigers in de Chinese CBA.