AMSTERDAM - De schaatswereld heeft er sinds vrijdag een nieuwe schaatsploeg bij. De missie van team Hofmeier: de Olympische Spelen in Vancouver over twee jaar. "Een belangrijk doel van de ploeg is dat meerdere schaatsers zich kwalificeren voor de Spelen", zegt mede-oprichter Marcel Adriaanse.

De presentatie van het zeskoppige team, dat als hoofdsponsor Hofmeier Financiële Detachering heeft, vond vrijdag plaats in een restaurant in de Flevopolder.

Ceremoniemeester Erik Hulzebosch zorgde voor de nodige hilariteit met zijn manier van presenteren, maar toonde de tientallen bezoekers de kopstukken van het team: Jan Bos en Gretha Smit. "Het imago van deze twee sporters is essentieel voor ons", stelt Adriaanse. "Bescheiden, degelijk en eerlijk. Hiermee willen we landelijke naamsbekendheid krijgen, een positief imago creëren. Schaatsen is een degelijke sport met degelijke mensen."

Team Telfort

De ploeg, die een B-status heeft, ontstond na contact tussen Hofmeier-directeuren Adriaanse en Rob van der Drift met Marja Vis, die elkaar ruim een jaar geleden troffen in Salt Lake City. Uiteindelijk ontstond het idee voor een schaatsploeg, waar ook Smit en Foske Tamar van der Wal deel van uitmaken. Nadat bekend werd dat Team Telfort ophield te bestaan benaderde Hofmeier trainer Ron Neymann, die bij Telfort assistent was van Ingrid Paul.

Jan Bos

Via Neymann kwam ook Jan Bos, vorig jaar actief bij Telfort, bij Hofmeier terecht. Hierna legde het team nog het talent uit Jong Oranje Pim Schipper vast en kwam Jurre Trouw over van VPZ. De twee groepen, vrouwen voor de lange afstanden en mannen voor de sprintnummers, ondersteunen elkaar volgens Adriaanse goed. "De mannen nemen het voortouw als het gaat om snelheid en explosiviteit, terwijl dat voor de vrouwen juist geldt bij het duurwerk ."

Plezier

Verwachtingen wat betreft prestaties heeft Adriaanse niet geformuleerd. "Je hoopt op succes, maar dat is afhankelijk van veel factoren die je niet in de hand hebt. Wel proberen we de randvoorwaarden te creëren waardoor de sporters optimaal kunnen functioneren. Ze moeten plezier hebben in wat ze doen, dan komt het succes vanzelf."

Vancouver 2010
Doel is wel dat de schaatsers zich plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden en de Europese en wereldkampioenschappen. Verder hoopt Adriaanse op termijn met de ploeg door te groeien naar een A-status. "Maar de groei van de schaatsploeg gaat samen met de groei van onze organisatie." Alle leden van Hofmeier hebben een contract voor twee jaar gekregen, tot en met de Spelen in Vancouver.

ZIE OOK:

Ritsma denkt aan stoppen