NEW YORK - Roger Federer heeft zondag in het US Open de laatste zestien bereikt. De Zwitserse tennisser, op de wereldranglijst als leider gepasseerd door de Spanjaard Rafael Nadal, won zonder veel moeite van de Tsjech Radek Stepanek: 6-3 6-3 6-2.

Het was Federers dertigste opeenvolgende zege op Flushing Meadows, de walkover in de vierde ronde in 2004 niet meegeteld. De afgelopen vier jaar won hij het grandslamtoernooi in New York.

In totaal staat Federer op veertien 'grote' titels, nog maar twee minder dan recordhouder Pete Sampras. Een ander unicum zou een finale zijn tussen de Zwitser en zijn Spaanse rivaal. Nooit eerder stonden in een jaar in drie achtereenvolgende grandslams dezelfde tennissers tegenover elkaar in de eindstrijd. Zowel op Roland Garros als Wimbledon was Nadal de beste.

Stepanek kon geen wig drijven tussen de nummer een en twee van de wereld. Hij kreeg geen moment uitzicht op een entree in de vierde ronde van het US Open. Federer toonde zich tevreden met de gang van zaken.

"Het was nogal winderig vandaag, daarom heb ik geprobeerd de bal vooral op de baan te houden en niet de lijnen op te zoeken. Mijn returns waren goed, ik bewoog goed op de baseline en ook mijn service was dik in orde. Dat is een goed teken voor de rest van het toernooi.''