SCHEVENINGEN - Richard Schuil en Reinder Nummerdor zijn zondag in Scheveningen Nederlands kampioen beachvolleybal geworden.

Het favoriete duo, dit seizoen met afstand het beste Oranje-tweetal, won in de finale in twee sets van Bram Ronnes en Emiel Boersma: 21-19 21-17

.Beide koppels vertegenwoordigden Nederland ook op de Olympische Spelen. De nationale titelhouders, die in Peking medaillekansen waren toegedicht, werden echter in de kwartfinale uitgeschakeld. In de strijd om brons waren Niels van de Sande en Daan Spijker in het beachstadion bij de Scheveningse haven beter dan Alexander Brouwer en Christiaan Varenhorst. De beslissing viel in de tiebreakset: 27-29 21-14 15-11.

Vrouwen

Bij de vrouwen mogen Sanne Keizer en Mered de Vries zich een jaar lang Nederlands kampioen noemen. Het als eerste geplaatste duo rekende zaterdag in de finale af met Sophie van Gestel en Daniëlle Remmers: 21-17 21-19. Vorig jaar waren ze nog verliezend finalisten.

De titel ging toen naar Marleen van Iersel en Marloes Wesselink, maar die waren niet op tijd terug van het World Tour-toernooi in Noorwegen om deze te verdedigen. Keizer en De Vries waren ook actief in Kristiansand, maar werden daar donderdag al uitgeschakeld.

De nieuwe titelhouders waren in de halve finales met 21-10 21-19 te sterk voor Madelein Meppelink en Margo Wiltens, die zich uiteindelijk tevreden moesten stellen met het brons. De als tweede geplaatste Van Gestel en Remmers bereikten de eindstrijd door Roos van der Hoeven en Jantine van der Vlist met 21-17 18-21 19-17 te verslaan. Nederlands beste beachduo, Rebekka Kadijk en Merel Mooren, ontbrak op het NK. Zij hadden te weinig voorbereidingstijd na Peking.