ALMERE - De Fransman Julien Loy heeft zondag in Almere zijn wereldtitel op de triatlon lange afstand geprolongeerd. De 32-jarige duursporter legde de 4 kilometer zwemmen, 120 kilometer fietsen en 30 kilometer hardlopen af in 5 uur, 43 minuten en 22 seconden.

Loys landgenoot François Chabaud arriveerde als tweede op een achterstand van ruim twee minuten (5.45.36). De Deen Martin Jensen, die na het fietsonderdeel nog riant aan de leiding ging, finishte als derde in 5.46.59.

De Nederlandse langeafstandsspecialisten deden niet mee om de prijzen in het WK. Huib Rost uit Boxmeer kwam op de elfde plaats als beste binnen in Almere Haven. Zijn tijd was 6.02.32.

De omstandigheden in Almere waren behoorlijk zwaar wegens de temperatuur van 25 graden Celsius. De wind viel mee met kracht vier. De 32-jarige Loy, een grote naam in de triatlonsport, liet zich bij het zwemmen en fietsen niet vooraan zien en profiteerde volop van zijn loopkwaliteiten. De zwaargebouwde Deen Jensen, die indruk maakte op de racefiets, stortte tijdens het lopen in.

Wellington

Triatlete Chrissie Wellington heeft zondag in Almere de wereldtitel veroverd op de lange afstand. De 31-jarige Britse won de wedstrijd over 4 kilometer zwemmen, 120 kilometer fietsen en 30 kilometer hardlopen in een tijd van 6 uur, 12 minuten en 44 seconden.

Wellington troefde haar Nederlandse rivale Yvonne van Vlerken af. De wereldrecordhoudster op de klassieke afstand kon geen moment meedoen om het goud, maar vocht zich op het slotonderdeel wel naar het brons in 6.36.56. Het zilver ging naar de Deense Charlotte Kolters.

Wellington won vorige maand nog de klassieker over 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen in Frankfurt in een toptijd van 8.51.24. Van Vlerken zette een week later het wereldrecord op de 'ironman' op 8.45.48. De twee treffen elkaar over zes weken in het wereldkampioenschap ironman op het eiland Hawaii, de bakermat van de triatlon.