EAST BRUNSWICK - Biljarter Niels Feijen is zaterdagavond (lokale tijd) in de Amerikaanse plaats East Brunswick (New Jersey) wereldkampioen geworden in de discipline straight pool. Het is de eerste wereldtitel voor een Nederlandse poolbiljarter.

Feijen is viervoudig Europees kampioen straight pool (ook wel 14.1 genoemd), een onderdeel waarbij de spelers steeds een heel rack moeten uitspelen. De Hagenaar had in de halve finales gewonnen van landgenoot Nick van den Berg (200-157) en was in de eindstrijd in het Hilton Hotel van East Brunswick veel te sterk voor zijn Filippijnse tegenstander Francisco Bustamante: 200-11.

Terminator

Feijen, bijgenaamd The Terminator, droeg zijn succes in een emotionele toespraak op aan zijn Amerikaanse mentor Joe Kerr, die vijf weken geleden overleed. "Ik weet dat Joe gewacht heeft op mijn eerste wereldtitel en nu heeft hij hem net gemist", aldus Feijen, die zaterdag een serie van zestien zeges op rij bereikte. "Zonder Joe zou ik geen profbiljarter zijn geworden."

Van den Berg hield aan het toernooi de bronzen medaille over. Ook hij was in New Jersey tot de halve finales goed op dreef. "Elf wedstrijden gewonnen en één verloren", concludeerde hij teleurgesteld. "Sporters zeggen altijd dat je zo goed bent als je laatste wedstrijd, maar toch kijk ik vol trots naar mijn bronzen medaille."