ALMERE - Wat er in de drankjes heeft gezeten, die tussen het derde en het vierde kwart werden genuttigd, zal altijd wel een vraagteken blijven. Feit was wel dat de nationale vrouwenploeg opeens de geest kreeg en een dreigende nederlaag met verve afwendde.

Vorige week was er feest in basketballend Nederland na de verrassende uitoverwinning (81-83) op Slovenië, op papier de sterkste tegenstander in de groep van de Nederlandse basketbalsters. Dat hield natuurlijk ook een gevaar in. Andere, in theorie zwakkere ploegen, konden weleens worden onderschat. Dat nu leek het geval tegen IJsland, dat in het derde kwart zelfs even een voorsprong had van elf punten: 50-61.

Een nederlaag tegen zo'n ploeg, waarvan je eigenlijk twee keer zou moeten winnen, is natuurlijk dodelijk en zou het mooie werk van Slovenië volledig teniet doen. Maar Nederland beschikt over de zusjes Kooij en met name Leonie nam in het vierde kwart het voortouw. IJsland werd horendol gedraaid. Het ene na het andere schot (veel driepunters) vloog erin. Van Leonie Kooij, maar ook van de anderen.

Kanteling

Binnen vier minuten was de wedstrijd volledig gekanteld. Door een 18-0 run lag de IJslandse ploeg knock-out op het parket van het Topsportcentrum in Almere en had niet meer de kracht om overeind te krabbelen. Bij 81-61 had Nederland zekerheid over de tweede overwinning in de reeks. IJsland had het laatste woord, maar de negen punten die nog volgden, deden Oranje geen pijn meer: 81-70.

Topscoorsters Nederland: Leonie Kooij 21, Laura Kooij 16, Anouk Biesters 13. Toprebounder: Naomi Halman 14. Topscoorster IJsland: Helena Sverrisdottir 29.