ALKMAAR - In het basketbal kun je niet gelijk spelen. Is de stand in evenwicht na de normale speeltijd, dan volgt er een verlenging. Niet echter in de laatste wedstrijd van Nederland in het vierlandentoernooi van Alkmaar. Een curieuze zaak, waarover veel werd gediscussieerd.

Wie had bepaald dat er geen verlenging zou zijn bij een gelijke stand na veertig minuten? De scheidsrechters hadden dat te horen gekregen van de 'top van de organisatie', maar toernooidirecteur George Presburg wist nergens van... Nu vonden beide coaches het wel best zo, omdat de een (Kedar van Nederland) met veel blessures zat en de ander (Menz van Jong Duitsland) zo het toernooi won.

Heel erg belangrijk was het natuurlijk niet in dit oefentoernooi, waarin Oranje zich voorbereidde op de EK-kwalificatieduels. Na de slechte wedstrijd tegen Zweden van vrijdag speelde Nederland bij vlagen behoorlijk in de slotwedstrijd tegen de jonge Duitse ploeg, waarvan bijna alle spelers jonger dan 24 jaar waren.

Het goede spel van Oranje was eigenlijk heel opvallend, want er zaten bijna meer spelers geblesseerd aan de kant, dan dat er konden spelen. Zeker in de tweede helft, toen naast Francisco Elson, Sam Jones, Ramon van de Hare en Patrik Hilliman ook Peter van Paassen en Bryan Defares het voor gezien moesten houden.

Kuitblessures

Van Paassen kreeg last van zijn rechter kuit. Dezelfde blessure als Defares, die voorzichtig weer wat minuten mocht maken en na de rust preventief aan de kant werd gehouden.

Oranje had in de eerste helft een knappe 42-32 voorsprong opgebouwd. Die was na de rust heel snel verdwenen, want de Duitsers openden met een 12-0 run. Ex-Groningen-speler Guido Grünheid zorgde voor de eerste voorsprong van zijn ploeg bij 42-44. Nederland leek op de slachtbank te liggen. Maar de 'reserves' richtten zich op en gaven Duitsland niet de kans weg te lopen.

Paar punten

Het gaatje bleef slechts een paar punten en met nog 3:12 op de klok zorgde Stefan Wessels met een driepunter plus bonus voor 68-68. Daarmee werd het een leuke slotfase. Rogier Jansen (foto) had Nederland in veilige haven kunnen loodsen, maar hij miste op 72-70 zijn eerste vrije worp. De tweede was wel goed (73-70), maar Robin Benzing zorgde bijna in het eindsignaal nog voor 73-73.

Het publiek verheugde zich al op een toetje. En dat had er natuurlijk ook moeten komen. Maar misverstanden - laten we het daar maar op houden - voorkwamen dat.

Ups en downs

De vraag is natuurlijk hoe Nederland er voor staat, een week voor de eerste, zware kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro. Bondscoach Gadi Kedar toonde zich niet al te optimistisch. 'Er zitten nog te veel ups en downs in de resultaten en ook in de wedstrijden. Nu ook. Het derde kwart was zwak, maar daarna ging het weer een stuk beter. We moeten 'vlakker' kunnen spelen.'

Niet onbelangrijk is natuurlijk ook het herstel van een aantal spelers. De medische staf is optimistisch en denkt dat de meesten zaterdag inzetbaar zijn. En dat zal nodig zijn, want Montenegro is een sterke tegenstander.

In de wedstrijd tegen Jong Duitsland was Kees Akerboom topscorer met 15 punten, gevolgd door Peter van Paassen (13), Rogier Jansen (10) en Robert Krabbendam (10). Guido Grünheid was de beste schutter aan Duitse zijde met 19 punten.