AMSTERDAM – Van Michel Platini wordt al sinds zijn aanstelling als UEFA-voorzitter gezegd dat hij het Engelse voetbal haat. Zo zouden al zijn nieuwe regels een directe aanval zijn op de topclubs Chelsea, Liverpool en Manchester United. De topvoetballer van weleer slaat nu echter terug.

Platini wil voor eens en voor altijd duidelijk maken dat hij niets tegen Engeland heeft. "Ik ben absoluut niet anti-Engels," vertelt de Franse oud-international op de site van de Daily Mail. "Napoleon was anti-Engels, maar ik niet."

Toch begrijpt de UEFA-voorzitter wel waar deze zienswijze vandaan komt. Sinds zijn aantreden, in januari 2007, heeft hij hoog op de agenda staan dat clubs niet meer in het rood mogen staan. Doen ze dat wel dan riskeren ze uitsluiting van het Europese podium.

Bovendien wil hij het Europees Kampioenschap uitbreiden van zestien naar 24 landen. "Want dan moet zelfs Engeland in staat worden geacht zich te kwalificeren," memoreert Platini nog maar eens aan het mislopen van het EK door het Engelse nationale elftal afgelopen zomer in Oostenrijk en Zwitserland.

©NUsport