AMSTERDAM - De Engelse krant the Sun heeft de reden gevonden voor het povere spel van het Engelse nationale elftal, dat vorige week in het WK-kwalificatieduel tegen Tjechië gelijkspeelde. Het optreden was niet alleen figuurlijk magertjes, maar ook letterlijk: de spelers hebben een streng dieet.

Van bondscoach Fabio Capello mogen de internationals tot acht uur na een training niet eten.

"Spelers klagen over duizeligheid en misselijkheid. In de vier dagen dat ze bij elkaar waren, kregen ze nauwelijks iets te eten. De meesten zijn gewend aan een dieet met veel koolhydraten, nu krijgen ze alleen wat granen en geroosterd brood", zegt een goed ingevoerde bron in het Engelse kamp tegen de krant.

"Het is zelfs zo ver gekomen dat de voetballers chips en chocola hun kamers binnensmokkelen." Rio Ferdinand, verdediger van Manchester United zou in de rust van de interland zelfs overgegeven hebben in de kleedkamer.

Emotionele link

De protesten binnen het team zouden nog niet geuit zijn tegen Capello. De voedingsdeskundige in dienst van the Sun vindt het dieet een slechte zaak. "Mensen hebben een emotionele link met voedsel. Als jij het plezier ervan wegneemt, zullen ze je afwijzen."

Het lijkt er dus op dat Fabio Capello op zoek moet naar een andere manier om zijn team naar het WK 2010 in Zuid-Afrika te loodsen.