ALKMAAR - Zonder de aan zijn heup geblesseerde Francisco Elson en met al een paar andere gekwetsten in burger op de bank heeft Nederland een duidelijke nederlaag geleden tegen Zweden. Het werd 65-83 na een ruststand van 32-45.

De forse nederlaag tegen de Scandinavische ploeg maakte nog eens duidelijk hoe belangrijk het meespelen van Elson is. Nu was dit gelukkig 'maar' een oefenwedstrijd en het is te hopen dat de lange man van de Milwaukee Bucks er volgende week zaterdag gewoon bij is, wanneer het echte werk begint tegen Montenegro.

Bondscoach Gadi Kedar hoefde zich dan ook nog geen zorgen te maken. Met een complete ploeg zou het een andere wedstrijd geworden zijn tegen Zweden. Maar het is natuurlijk ook zo dat blessures inherent zijn aan het bedrijven van (top)sport. Nederland lijkt kansrijk in de groep voor de EK-kwalificatie, maar dan moet de kern van het team fit zijn en blijven.

Vrijdagavond nam Robert Krabbendam de rol van Elson over. Kedar begon aan de wedstrijd met verder dezelfde vier als een dag eerder tegen Zwitserland: Jansen, Akerboom, Slagter en Van Paassen.

Van meet af aan lag het initiatief bij de Zweden, die onmiddellijk een 2-10 tussenstand op het scorebord zetten. Veel kleiner is het verschil daarna niet meer geweest. Alleen in het tweede kwart was het even zeven punten (27-34), maar de aansluiting kon Oranje nooit meer vinden.

Zweden was gewoon een klasse beter. De schotpercentages van de eerste helft logen er dan ook niet om: 42 om 65 procent. In de tweede helft bleef het verschil zo rond de tien punten hangen. Het was nog een keertje zeven bij 55-62, maar ook toen kon het gat niet worden gedicht. Het werd uiteindelijk 65-83 met Peter van Paassen als topscorer. Hij maakte achttien punten, evenveel als Jonathan Skoldebrand namens Zweden.

Zaterdagmiddag speelt Nederland delaatste wedstrijd in Alkmaar. Om 16.00 uur is dan Duitsland onder 23 jaar de tegenstander.