PEKING - Turner Epke Zonderland heeft zaterdag in de kwalificaties van het olympisch turntoernooi een score van 15,750 behaald op het onderdeel rek. De Fries moet afwachten of die score toereikend is voor een finaleplaats.

De beste acht turners per onderdeel plaatsen zich voor de toestelfinales.

Zowel Zonderland als coach Gerard Speerstra was content over de oefening. "Ik ben tevreden met wat ik hier heb laten zien", zei de 22-jarige turner. "Op basis van de uitgangswaardes die ik nu weet denk ik dat de kans op een finaleplaats behoorlijk groot is", dacht Speerstra, die kort na Zonderlands optreden een van de concurrenten, de Griek Vlasios Maras, zag falen. "Weer eentje minder."

Spannend

Voor de podiumtrainingen had Speerstra gedacht dat een score van 16,000 zekerheid zou bieden over een finaleplaats en dat het bij tweetiende meer aftrek spannend zou worden. "Maar na de podiumtrainingen had ik meer inzicht in de oefeningen van de concurrenten. Het moet kunnen met deze score."

Zonderland gaat de rest van de dag op de tribune de verrichtingen van de andere turners volgen. "Er is al een last van mijn schouders gevallen. Meteen na de oefening, maar ook toen mijn score bekend werd." De eerste dagen in Peking had hij zich behoorlijk zorgen gemaakt over zijn fysieke gesteldheid. Ook bij de podiumtrainingen woensdag was Zonderland nog niet fit geweest. "Maar vrijdag was ik eigenlijk al gerustgesteld. Alle problemen zijn verleden tijd."

Compenseren

Zonderland had in zijn oefening een paar kleine foutjes gemaakt en stond niet stil na de afsprong. Die aftrek compenseert hij normaal met zijn uitgangswaarde, die met 7,1 flink hoger is dan die van de meeste concurrenten. "Daar pak ik mijn winst", wist hij zaterdag.

De lach was terug na dagen vol zorgen. "Maar de beloning moet nog volgen. Het wordt een spannende dag." Om 22.00 uur (16.00 uur in Nederland) zijn de kwalificaties voorbij en weet Zonderland of het turntoernooi voor hem een vervolg heeft.