PEKING - De Nederlandse tafeltennisploeg doet de laatste voorbereidingen op de Olympische Spelen op een geheime locatie. Dankzij de goede contacten van kopvrouw Li Jiao traint Oranje momenteel tegen een Chinees provincieteam, terwijl dat eigenlijk niet is toegestaan.

De Chinese tafeltennisbond wil in aanloop naar de Olympische Spelen voorkomen dat de concurrentie de helpende hand wordt toegestoken en heeft daarom de sterkste tafeltennissers (die in het nationale- en provincieteam spelen) verboden om als trainingspartner van buitenlandse formaties te fungeren.

Europees kampioene Li Jiao, geboren in China, wist in het diepste geheim alsnog leden van een provincieteam over te halen om tegen Oranje te trainen.

Derde verdieping 

De tafeltennisploeg verblijft in het zuiden van China, maar de exacte locatie wordt niet onthuld: "We spelen ergens op de derde verdieping, op ruim een kilometer lopen van de eigenlijke sporthal", 'verklapt' bondscoach Pieke Franssen.

De komst van de Nederlanders is door het bestuur van het provincieteam wijselijk stil gehouden. Toen Li Jiao en haar collega's eerder dit jaar in China gingen trainen, kwam de ene televisieploeg na de andere de sporthal binnen om de Europees kampioene te interviewen. Bij dit trainingskamp heeft zich nog geen enkele journalist getoond.

Karadzic

"Ze geven er zo min mogelijk ruchtbaarheid aan", weet Franssen. "Eigenlijk mag het niet. Maar goed, we zitten hier op drie uur vliegen van Peking, dus ik verwacht niet dat er een grote kans is op een plotselinge controle. Nee, we kunnen ook gewoon over straat. Ik hoef me niet te vermommen zoals Karadzic."

De omstandigheden in de tijdelijke sportaccommodatie zijn overigens niet ideaal. In de betreffende stad is het momenteel 40 graden, in de sporthal liep het kwik op naar 30 graden. Een goede airconditioning ontbreekt; de uitstekende trainingspartners vergoeden echter veel.

De tafeltennisploeg, bestaande uit Li Jiao, Li Jie en Elena Timina, vertrekt op 7 augustus naar Peking.