BIRMINGHAM - De Britse atleet Dwain Chambers heeft zaterdag aan de sportieve eis voldaan om naar de Olympische Spelen te mogen. Hij won in Birmingham bij de Britse kwalificatiewedstrijden de 100 meter in 10,00 seconden. Of Chambers daadwerkelijk naar Peking mag, moet echter de rechter bepalen.

Het Brits olympisch comité (BOA) weigert uit principe de sprinter af te vaardigen. Chambers heeft een dopingverleden en voor besmette atleten geldt in Groot-Brittannië een levenslange uitsluiting van de Olympische Spelen. Chambers heeft die rigide regel aangevochten bij de rechter; komende woensdag komt de zaak voor.

"Ik heb mijn sportieve plicht gedaan en hopelijk gaat het volgende week bij de rechter ook goed", zei de atleet, die tussen 2006 en 2008 geschorst was wegens doping. "Mijn grootste angst was de race te verprutsen. Ik moest het hoofd koel houden."

De 30-jarige Chambers maakte dit voorjaar in Valencia zijn rentree op het internationale podium met een zilveren medaille op de 60 meter bij de WK indoor.