NEW YORK - Het gokschandaal in de NBA lijkt zich flink uit te breiden. Scheidsrechter Tim Donaghy, die vorig jaar bekende dat hij gokte op duels waar hij zelf als arbiter bij betrokken was, heeft volgens zijn advocaten verklaard dat ook collega's resultaten hebben beïnvloed.

Donaghy hangt een celstraf van 33 maanden boven het hoofd en hoopt - door mee te werken aan het onderzoek - op clementie van de rechtbank. Volgens de ex-arbiter is onder meer tijdens de play-offs van 2002 en 2005 getracht het resultaat te beïnvloeden.

Ook zegt Donaghy dat enkele scheidsrechters vriendschappelijke relaties onderhouden met spelers, coaches of teambazen, hetgeen tegen de NBA-regels is. Zo zou hij hebben verklaard dat een bepaalde scheidsrechter het krachthonk van een NBA-team gebruikt, terwijl een ander geregeld een partij tennis speelde met een coach.

De hoogste baas van de NBA, David Stern, is niet onder de indruk van de beschuldigingen: "Hij herhaalt een aantal zaken dat reeds is onderzocht en ongegrond bleek", reageerde Stern. "Meneer Donaghy is de enige die zich schuldig maakte aan strafbare feiten."